La Centrul Multicultural Poesis a avut loc colocviul ”Orașul – cultură și arhitectură”

Marți, 11 martie, la Centrul Multicultural Poesis a avut loc colocviul intitulat ”Orașul-cultură și arhitectură”, în organizarea Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare și a Redacției de cultură urbană ”Orașul” Cluj-Napoca. Acțiunea culturală a fost organizată în cadrul seriei de întâlniri culturale lunare ”Mari scriitori contemporani” și de lansări de carte ale revistei ”Poesis”.

DSC_0002Au participat personalități din domeniul arhitecturii și culturii: Ionel Vitoc, directorul general al revistei de cultură urbană ”Orașul” și arhitect, prof. universitar dr. Iosif Viehmann, directorul Editurii ”Ecou Transilvan”, Nadia Baciu, și scriitorul Titu Popescu. Moderatorul colocviului a fost Dr. George Vulturescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare.

Ionel Vitoc, directorul general al revistei de cultură urbană ”Orașul”, a prezentat colectivul de redacție a revistei fondate în anul 2006. Seniorii editori sunt Marcel Mureșanu, Mircea Popa, Constantin Zărnescu și până de curând regretatul Petru Poantă, care a fost și un colaborator de seamă al revistei. Printre colaboratori se numără personalități ilustre ale vieții științifice și academice: academicianul Ioan Aurel Pop, Dumitru Protase, Constantin Rîpă, Vasile Lechințan, Marcel Mureșan, Iosif Viehmann și alții. Sătmărean de baștină, Ionel Vitoc a fost elev al Liceului ”Mihai Eminescu” și a mărturisit că ar fi bucuros să știe că în biblioteca liceului se află toată colecția revistei ”Orașul”.

Profesorul universitar dr. Iosif Viehmann a vorbit despre activitatea lui de geolog de peste cinci decenii și despre ultima lui carte intitulată ”Abecedarul peșterii”, carte apărută recent la Editura ”Ecou Transilvan”. Profesorul Viehmann, născut în 1925, a fost din 1956 cercetător științific la Institutul de Speologie din Cluj, unul dintre ultimii care l-au cunoscut foarte bine pe Emil Racoviță. De numele profesorului Viehmann se leagă descoperirea ”picurului permanent” din peștera Pojar, a urmei ”Omului de Vârtopi”, veche de 26.000 de ani și a ”stalactitelor termoindicatoare”. Este coautor al teoriei Geze-Viehmann privind geneza monocristalelor excentrice din peștera Pojarul. A participat la cartarea peșterilor Tăușani și Cetățile Ponorului. Profesorul Iosif Viehmann a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, printre care amintim Premiul ”Emil Racoviță” al Academiei Române din 1963 și Premiul Federației Belgiene de Speologie din 2003.

DSC_0009Un alt participant la colocviu, scriitorul Titu Popescu, a vorbit despre ultima apariție editorială al cărui autor este, ”Estetica urbană”, o carte scrisă temeinic, care redă prin ochii sensibili ai autorului estetica urbanismului. Autorul a recunoscut și cu alte ocazii că ”nu este vorba despre un tratat de estetică, nici de urbanism, ci puțin din fiecare”. Scriitorul Titu Popescu s-a născut în 1942 în localitatea suceveană Ciprian Porumbescu. Este absolvent al Facultății de Filologie din Cluj. Din anul 1976 este doctor în estetică a Universității din București. Azilant politic în Germania din 1987, revenit ulterior în țară. Este autorul a peste 30 de cărți.

Nadia Baciu, directoarea Editurii ”Ecou Transilvan”, a vorbit despre editura pe care o conduce, o editură tânără dar ambițioasă, care vrea să promoveze cartea pentru că, după cum a afirmat, “Internetul ne oferă informații de moment pe când cartea rămâne, ea va fi mereu prietenul nostru”.

În intervenția sa, Ionel Vitoc a mărturisit o ambiție a Clujului, aceea de a candida la titlul de ”Capitală Culturală Europeană 2021”. Mai multe asociații și fundații, printre care Fundația Culturală și de Caritate pentru Protecția Patrimoniului Cultural Național ”Carpatica”, sprijină această candidatură. Fundația a fost fondată în 1996, președinte fiind chiar Ionel Vitoc. Asociația își propune și actualizarea plăcilor comemorative din Cluj-Napoca. În ceea ce privește revista ”Orașul”, aceasta așteaptă cât mai mulți colaboratori din județul Satu Mare.

DSC_0012Din sală au luat cuvântul George Terziu, directorul Editurii Inspirescu, editură care după Catalogul ”Anul editorial sătmărean” a avut cele mai multe apariții editoriale în anul 2013, 33 la număr. George Terziu s-a declarat captivat de conținutul bogat al revistei și de aspectul deosebit, de înaltă ținută. A rămas apoi impresionat de prezentarea făcută de prof. univ. dr Iosif Viehmann marelui naturalist Emil Racoviță, întemeietorul Biospeologiei și al Institutului de Biospeologie din Cluj, care îi poartă numele. ”E foarte bine când un editor îi cunoaște foarte bine pe autorii cărților”, a menționat George Terziu, cu referire la scriitorul Titu Popescu și Editura ”Ecou Transilvan”. ”Avem în față cea mai completă revistă, o revistă făcută cu mult profesionalism”, a spus George Terziu.

A mai vorbit Gheorghe Gheorghiade, care a amintit despre relațiile foarte strânse cu Ionel Vitoc, încă de pe băncile școlii. Și el a apreciat, în mod deosebit, atât calitatea tiparului cât și conținutul revistei ”Orașul”, al cărei colaborator minor se consideră.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 martie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.