15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată cu fast și la Satu Mare

Ziua de 15 martie este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. UDMR Satu Mare împreună cu organizația de tineret a partidului și Cercul Cultural ”Sfântul Ștefan” au organizat sâmbătă, 15 martie ample manifestări în Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Între orele 11.00-12.00, a fost închisă circulația rutieră în Piața Libertății și Strada Horea.

Manifestările au debutat cu depunerea de coroane de flori la placa comemorativă a lui Petöfi Sándor, de pe clădirea cu Ceasul Electric (Casa Ormos). De aici un alai numeros, în frunte cu fanfara șvăbească din Căpleni și husari călare, s-au deplasat la bustul poetului Petöfi Sándor situat în parcul de lângă Spitalul Vechi. Aici s-au rostit discursuri. PSS Eugen Schönberger i-a binecuvântat pe cei prezenți și au fost depuse coroane de flori. Au urmat momente artistice prezentate de elevi de la şcolile maghiare din Satu Mare şi membrii Asociaţiei Culturale „Bartok Béla”

La ora 13.00 a avut loc un spectacol festiv în sala Filarmonicii ”Dinu Lipatti”. Aici a vorbit senatorul Pataki Csaba. Maiorul Süli Attilla de la Institutul de Istorie Militară din Budapesta a vorbit despre anul revoluționar 1848. Au fost decernate premiile UDMR pe anul 2014. A urmat spectacolul dat de trupa Harag György. În program a mai figurat un moment comemorativ în Grădina Romei și un program de sărbătoare în sala festivă a Muzeului Județean.

Manifestările în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au loc în perioada 14-16 martie în 36 de localităţi rurale, precum şi în municipiile Satu Mare şi Carei, respectiv în oraşele Tăşnad, Ardud şi Livada.

Anul 1848 a fost un an revoluționar în întreaga Europă. Popoarele asuprite s-au ridicat la luptă pentru drepturi și libertăți democratice, pentru drepturi naționale. La 15 martie poporul maghiar a declanșat revoluția cu caracter democratic, dar și antihabsburgic. Sub conducerea lui Ludovic Kossuth s-a proclamat republica, s-au dat drepturi democratice, s-a desființat iobăgia. Revoluționarii români au colaborat cu revoluționarii maghiari până când Dieta nobiliară de la Cluj a hotărât anexarea Transilvaniei la Ungaria, nerecunoscând drepturile naționale ale românilor. În Transilvania, românii au format 15 legiuni pentru a-și apăra identitatea națională. Între armata revoluționară maghiară și cele românești au avut loc lupta sângeroase până în 1849, când armata habsburgică în alianță cu cea a Rusiei țariste, a înfrânt revoluția maghiară.

Un merit deosebit i-a revenit lui Nicolae Bălcescu, care a reușit să-i determine pe revoluționarii maghiari să semneze Tratatul de pacificare de la Seghedin, în 1949. Prin acest document s-au recunoscut drepturile naționale ale românilor, dar prea târziu. Armata revoluționară maghiară a capitulat la Siria.

Galerie foto:

maghiari8

maghiari7

maghiari4

maghiari2

maghiari3

maghiari5

maghiari6

maghiari9

maghiari10

maghiari1

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 15, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.