La Biblioteca Județeană s-a deschis expoziția foto-documentară dedicată cărturarului Eugen Pavel Barbul

Mirecuri, 19 martie, în Sala multimedia a Bibiotecii Județene Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare ”Eugen Pavel Barbul, un bibliolog născut pe plaiuri sătmărene”. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Lacrima Teocan Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare. Scopul manifestării a fost de a scoate din anonimat și a aduce în fața opiniei publice oameni de valoare și activitatea lor, adevărate modele pentru generațiile următoare. Dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea au prezentat principalele date din biografia cărturarului sătmărean, date însoțite de proiecția unor fotografii și documente valoroase.

DSCN1255Eugen Barbul s-a născut în localitatea Lipău, în 23 ianuarie 1875. A învățat la Carei la Liceul Piarist, după care a urmat Facultatea de Litere și Filosofie din Budapesta. Aici a obținut și doctoratul în anul 1900, cu lucrarea ”Dialectul român din Țara Oașului”. A lucrat la Biblioteca Universitară din Budapesta, ajungând prim bibliotecar. A desfășurat și o rodnică activitate de traducător din limba maghiară. A elaborat lucrările: ”Catalogul Revistelor Bibliotecii Universitare din Budapesta”, ”Capitole din istoria literaturii române”, ”Istoriografia română până în 1820”, ”Biblioteca Universitară Regele Ferdinand I din Cluj”, ”Costume românești din veacul al XVII-lea” și ”Mihai Viteazul. Chipuri și documente”. A fost redactorul șef al publicației ”Szent Lörinci Céllöveszet Lapja” și redactor șef între 1911-1913 a revistei ”A Cél”. Este autorul lucrării ”Szemere Miklos külpolitikai nyilatkozatai” (Declarațiile de politică externă a lui Szemere Miklos).

DSCN1258

DSCN1260

DSCN1256După Marea Unire din 1918 a devenit directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, între 1922-1935. În expunerea specialiștilor s-a subliniat faptul că împreună cu Take Ionescu a făcut o vizită în Țara Oașului, rămănând impresionat de graiul, portul și obiceiurile țăranilor de aici. A fost pensionat în 1935, în anul în care i-au apărut două lucrări: ”Biblioteca Universitară din Cluj” și ”Costume românești din veacul al XVII-lea”. Fratele cărturarului Ilie Carol Barbul a jucat un rol important în istoria Sătmarului, ocupând funcția de prefect al județului Satu Mare.

Eugen Pavel Barbul a murit în anul 1960, la București. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu catolic. Amintirea lui a rămas vie pe meleagurile sătmărene. La Lipău a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea sa. În 2004, revista de cultură istorică ”Magazin istoric” a dedicat 8 episoade cărturarului și familiei sale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 19, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.