Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare ne informează: 24 martie 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

România se alătură şi anul acesta celebrării universale a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei. Conform datelor OMS (Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), pe plan mondial în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză; 3 milioane este numărul persoanelor bolnave plus al pacienţilor care nu primesc îngrijirile medicale necesare; 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei.

1002346_poza_1183338921În anul 2012, aproximativ 530 mii de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, şi 74 mii de copii au murit din cauza acestei boli. Se moare şi astăzi din cauza acestei boli curabile, deoarece multe ţări nu îşi permit finanţarea depistării precoce şi a tratamentului. Peste 95% din cazuri apar în ţările cu venituri mici şi medii.

Mesajul campaniei din acest an este: ”Atinge (scade la) ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza”. Conform datelor OMS din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană geografică şi de 6,7 ori decât media Uniunii Europene. România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: în 2013 peste 34 mii de bolnavi, dintre care 1500 de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1200 bolnavi decedează anual.

La noi, tratamentul tuberculozei este asigurat gratuit, deci nu lipsa accesului la tratament ar fi problema. Din păcate, oamenii pe de o parte ştiu prea puţin despre transmiterea, prevenirea, recunoaşterea şi tratarea bolii, pe de altă parte neglijează semnele de boală, evită să se prezinte din timp la consultaţie şi nu iau tratamentul în serios, „călind” bacilii (ce nu-i omoară îi întăreşte), şi ajungând la forme mai grave, multidrog-rezistente, cronice. Trebuie să menţionăm şi responsabilitatea bolnavilor faţă de familia şi anturajul lor: dacă nu se tratează corect şi complet, atunci răspândesc bacteriile îmbolnăvind alte persoane, printre care şi proprii copii.

Momentan se observă o tendinţă la scădere a tuberculozei, de aceea nu mai sunt obligatorii controalele radiologice de rutină care au fost impuse mai demult (prenupţial, la angajare, la profesori etc.). Totuşi, ca să nu ne trezim în câţiva ani iarăşi la o creştere îngrijorătoare a incidenţei bolii, ar fi bine ca toţi să ştim şi să respectăm recomandarea ca la orice suspiciune de tuberculoză să ne prezentăm la consult medical (chiar dacă nu mai sunt controale obligatorii), iar în caz de boală să urmărim tratamentul cu cea mai mare conştiinciozitate.

Aşadar, ca o recapitulare: în caz de tuse care ţine de peste 3 săptămâni, slăbire în greutate, oboseală, lipsa poftei de mâncare, subfebrilităţi însoţite de transpiraţii nocturne etc. se recomandă consult medical. Spre binele pacientului şi al familiei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 24, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.