Românii ar putea fi urmăriți pe stradă de camere video chinezești. Ce presupune proiectul la care lucrează Guvernul

România ar putea fi supravegheat de un sistem de monitorizare adus din China, sistem care va contine și un program de recunoaștere facială, așa cum vedem prin filme. Vice-premierul Liviu Dragnea se află în China, unde a discutat cu giganți în domeniu despre implementarea unui proiect-pilot într-un oraș din România. Se pune însă întrebarea dacă acest sistem nu încalcă dreptul la intimitate al cetățenilor filmați pe stradă cu camere inteligente.

image4Dacă fotografia unei persoane a fost deja introdusă în baza de date, este o chestiune de minute până când dispecerul unui asemenea sistem de recunoaștere facială poate să o depisteze în trafic prin intermediul camerelor de supraveghere, folosind bineînțeles tehnologia de ultimă oră. Sistemul poate recunoaște fețele trecătorilor și poate accesa baza de date cu criminali cunoscuți. Poate preveni astfel o crimă înainte să se întțmple. Încă din 2013, chinezii îi prezentau premierului român, aflat în vizită oficială în China, sistemul de supraveghere, iar Victor Ponta se arăta interesat. "Aș vrea să implementez un asemenea sistem în România, dar mai înainte trebuie să întreb presa dacă e de acord și să îi conving că Guvernul va supraveghea totul", spunea Ponta, în 2013.

Acum vicepremierul Liviu Dragnea se află în China și a discutat despre instalarea acestui sistem cu cele două mari companii de telecomunicații chineze. "Am propus să identifice un oraș unde să dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranța cetățeanului", a spus Dragnea. Ce nu știe vicepremierul este că ZTE e pe cale să instaleze un astfel de sistem într-un oraș din sudul României, proiect ținut deocamdată secret. "42 de camere sunt aduse pentru acel oraș – camere de luat vederi, există un software cu sistem de recunoaștere a chipului, un centru de virtualizare a imaginii și un centru de stocare și un dispecerat de intervenție care notifică poliția locală sau alte unități", a spus Lorian Vintilă, directorul ZTE România.

Prețul unei astfel de camere de supraveghere ajunge la 500 de euro. Acum, atât ZTE, cât și Huawei, vor instala sisteme de supraveghere într-un alt oraș din România, pe care îl vor stabili după discuții și cu premierul. "Ne referim la un pilot de monitorizare video și supraveghere. Softul care să poată face monitorizarea poate să aibă aplicație de tip plate recognition, să ai identificarea numerelor de înmatriculare a automobilelor, dacă se întâmplă infracțiuni sau trebuie aplicate amenzi. Pot să aibă diverse softuri care să facă recunoaștere de permietru, inclusiv de face recognition", a spus Vlad Doicaru, directorul Huawei România.

Monitorizarea traficului face parte dintr-un memorandum mai amplu semnat de guvern cu Huawei în noiembrie, care mai prevede realizarea unei infrastructuri naționale de informații și comunicații. Documentul a fost criticat de președinte. "Securitatea națională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o țară sau cu alta", a spus Băsescu. Huawei spune că a instalat deja un sistem de monitorizare a traficului în Chișinău, în timp ce ZTE a montat 20.000 de camere de supraveghere pentru primăria din Marsilia, dar și sisteme similare în Londra sau Moscova.

Stirileprotv.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 25, 2014. Filed under Național, Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.