A fost semnat Protocolul sesiunii a XXV-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare

În perioada 25–26 martie 2014 a avut loc la Cluj-Napoca Sesiunea a XXV-a a Comisiei hidrotehnice româno-ungare. În cadrul lucrărilor, cele două Părţi au semnat Protocolul Sesiunii a XXV-a a Comisiei hidrotehnice româno–ungare. Din Partea României, Protocolul a fost semnat de către Vasile Pintilie, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în calitate de Supleant al Împuternicitului Guvernamental, iar din Partea Ungariei de către Kovács Péter, Împuternicit Guvernamental.

Vasile Pintilie_Kovács Péter

Semnare Protocol

Evenimentul s-a desfăşurat în baza prevederilor “Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră”, semnat la Budapesta, la 15 septembrie 2003 şi intrat în vigoare la 17 mai 2004. Acordul se aplică pentru bazinele hidrografice ale râurilor Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureş.

Domeniul de aplicare a Acordului se referă la activităţi comune privind gospodărirea apelor în regim transfrontalier, dar şi la acelea care vor fi necesare în viitor pentru menţinerea stării de calitate a apelor, a mediului acvatic şi a biotopului.

Cele mai importante obiective sunt:

  • Atingerea stării bune a apelor;
  • Prevenirea alterării stării apelor şi controlul poluărilor;
  • Prevenirea, combaterea, limitarea şi controlul efectelor dăunătoare transfrontaliere (ale inundaţiilor, secetei, poluărilor accidentale);
  • Dezvoltarea sistemelor de supraveghere şi evaluare a stării apelor;
  • Asigurarea utilizării durabile a resurselor de apă;
  • Promovarea acţiunilor comune de cercetare şi dezvoltare tehnologică în domeniile care fac obiectul Acordului.

România acordă o importanţă deosebită cooperării în domeniul apelor cu Ungaria, ca stat membru în cadrul Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). În acest sens, un rol semnificativ îl constituie dezvoltarea parteneriatelor cu ţările vecine din bazinul dunărean, prin accesarea de fonduri europene în domeniul apelor, spre beneficiul comun.

Biroul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 26, 2014. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.