A apărut un nou număr al revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”

Recent a apărut numărul 1 (18) a revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”, al cărui redactor coordonator este col. (r) Voicu Sichet. Acest număr se deschide cu articolul ”Romănii o lume! Tribut valorilor românești!”, semnat de Mihai Adrian Ștef, președintele Copnsiliului Județean Satu Mare. În acest articol, autorul promite sprijin revistei, pentru ca ea ”să ajungă în toate școlile și bibliotecile comunale, pentru ca tinerii să învețe istoria din spatele istoriei și să nu treacă cu vederea nici un fapt de vitejie al înaintașilor noștri”.

10148763_657853337583483_1826642576_oCol. (r) Voicu Șichet, continuă seria articolelor dedicate cimitirelor și monumentelor eroilor, poposind de data aceasta, în localitățile din jurul orașului Tășnad. Lt.col (r) Ioan Bălănescu își exprimă bucuria că lansarea sloganului ”Să luptăm împotriva uitării!” nu a fost în zadar. Ea se concretizează prin grija deosebită care se acordă mormintelor celor 7 eroi căzuți din județul Satu Mare, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Col.(r) Mircea Blideran face o prezentare a celui care a fost colonelul (r) Ioan Sărmășag, până în 1985 cadru activ în MI, ocupând funcții importante și care s-a achitat exemplar de sarcinile încredințate. Până în anul 2000, anul în care a decedat, a desfășurat o muncă susținută în editarea publicației ”Eroii Neamului”, seria veche și în alte acțiuni în cadrul ANCE.

Preotul dr. Cristian Boloș, continuă seria articolelor dedicate modelelor creștine de eroism, opridu-se asupra ”Impactului Dictatului de la Viena asupra creștinilor ortodocși din județul Satu Mare”.

Despre ideologia unirii Banatului și Transilvaniei cu România scrie un foarte bine documentat studiu, prof. univ dr. Nicolae Bocșan, iar despre anul 1919, eliberarea părților de nord-vest a țării și instaurarea administrației românești, prof. dr. Ioan Viman.

Școlile bihorene au jucat întotdeauna un rol important în formarea intelectualității românești din părțile sătmarului. În rândul acestor școli Academia de Drept orădeană ocupă un loc special. Articolul este semnat de prof. Radu David.

Alte articole au ca autori: prof. Traian Rus ”Dr. Alexandru Odeșteanu- din ultimele luni din viața lui George Pop de Băsești”; Viorel Ciubotă ”Din nou despre Episcopia de Haidudorog”; dr. Viorel Câmpean ”La 11 septembrie intelectualii români din Sătmar l-au omagiat pe Ioan-Silviu Sălăgean”; preot greco-catolic care a corespondat cu George Barițiu, cu o frumoasă activitate de profesor și publicist.

Elevul Dan Laurențiu Coza, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, reușește un interesant articol despre mișcarea teatrală sătmăreană după anul 1918.

Împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor, a prilejuit colonelului (r) Voicu Sichet, o amplă evocare a acestui eveniment, Unirea de la 1859 fiind piatra de temelie a statului român modern, iar poetului Gheorghe Crețu i-a oferit prilejul prezentării unei culegeri de citate, aforisme, cugetări și maxime despre Unire.

Anul 2014, este anul în care se împlinesc 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Dr. Daniela Bălu ne face cunoscut în articolul ei, cum a tăit un țăran romăn din Apșa de Mijloc (Ucraina) acest război, iar prof. Nicolae Pop, prezintă marile decizii politice românești în preajma Primului Război Mondial.

Revoluția de la 1848 este mereu în actualitate. Colonelul (r) prof. Sorin Iulian Floruț, se ocupă cu ”Ungarism și revoluția românească la 1848 în Transilvania”.

Din bogatul conținut al revistei mai menționăm: prof.Nicoleta Câmpian ”Literatura pașoptistă-zorii creației naționale”, ing. ec.Cristian Mareș ”Romanitatea Basarabiei după autori ruși”; prof. Ioan Ciarnău ”Antonescu – pro sau contra; Un pelerinaj cu sacrifici Viorel Cojocaru, preot ortodox român din Chișinău”, articol încredințat spre publicare de Ioan Dan de la Asociația Pro Basarabia și Bucovina Satu Mare; Marta Cordea ”Ion Șiugariu, un vultur cu zborul frânt; procuror Ion Bâtea ”Învățătorul Gheorghe Gligor, participant la două războaie mondiale; Dan Marius Cosma ”Trecerea Armatei Roșii prin Măriuș”; prof. Carol C. Koka ”Ziaristul slovac Gustav Augustini – militant pentru drepturile naționale ale românilor”.

În partea finală a revistei col.(r) Voicu Șichet, încearcă să ne convingă despre ”Importanța protejării patrimoniului mobil”  iar Ștefan Berci și Rodica Berci  continuă cu partea a II-a a studiului ”Schița de portret asupra originii nobiliare românești a lui Bartolomeu Dragfi; Horia Mărieș scrie despre ”Aurel I. Coza păstrătorul memoriei lui Vasile Lucaciu; colonelul (r) Petru Prodan despre ”Câmpulung Moldovenesc – între legendă, istorie și amintiri (Eroi) iar ing. Mircea Pîrlea, de a Biblioteca Județeană, vine cu partea I a articolului ”Filosofie politică: Europa Reformei și apariția capitalismului”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 30, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.