Elevii de gimnaziu, implicați în activități de prevenire a violențelor psihice

Poliţiştii au devenit o prezenţă constantă în ultimele luni la Programul Educaţional Loga Dance School, program ce reuneşte o dată pe lună 300 de elevi de gimnaziu din toate şcolile municipiului Satu Mare. Programul Educaţional reprezintă o discotecă controlată, cu reguli clar stabilite adaptate vârstei preadolescenţei şi adolescenţei, distracţia copiilor fiind completată de activităţi de prevenire susţinute de reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene precum şi ai Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog.

1624520_665309953512806_327932365_nSâmbătă, 29 martie 2014, a avut loc evenimentul cu numărul 25, invitată fiind pentru a susţine momentul educativ inspector Felicia Hrihorişan, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare.

Tema pregătită de reprezentanta Poliţiei a fost legată de anumite infracţiuni contra libertăţii persoanei, cu care elevii se pot întâlni atât în mediul virtual, cât şi în viaţa reală, respectiv hărţuirea, ameninţarea şi şantajul. Elevii au aflat ce înseamnă aceste fapte, care este diferenţa dintre ele şi ce forme pot îmbrăca aceste infracţiuni. Exemplele concrete din activitatea Poliţiei au fost completate şi de filme sugestive, prin care cei 300 de participanţi au putut realiza mai bine care este impactul unor astfel de fapte şi cât de uşor poate fi trecut pragul de la vorbe ameninţătoare, la violenţe fizice.

1781694_665309966846138_1973270322_nElevii au fost îndemnaţi să ia atitudine în faţa celor care hărţuiesc sau ameninţă, apelând la ajutorul adulţilor în care au încredere sau direct la instituţiile abilitate ( Poliţie, Protecţia Copilului) precum şi să raporteze abuzurile online pe site-urile special dedicate siguranţei copiilor, cum este www. Safernet.ro.

Jocul de rol a fost o altă metodă de interacţiune cu publicul, elevii având ocazia în acest fel să conştientizeze ce atitudini sunt corecte şi care sunt greşite atunci când suntem martori la acte de violenţă.

1898951_665309950179473_893712710_nÎntâlnirea s-a dovedit şi de această dată pe placul copiilor, aceştia implicându-se activ în discuţiile purtate. Deşi numărul mare de participanţi şi atmosfera de destindere existentă la astfel de evenimente reprezintă o provocare pentru orice invitat venit să susţină o anumită temă, momentul educativ s-a transformat, în final, într-o adevărată oră de prevenire a infracţiunilor ce presupun violenţa psihică, elevii conştientizând că pot fi şi autori, dar şi victime ale acestor genuri de infracţiuni.

 

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.