Informare despre Legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare aduce la cunoștința agenților economici că pot beneficia de prevederile Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

DSC_0405-600x400-7Beneficiarii legii sunt absolvenții de învățământ superior care au promovat examenul de licență, și care la debutul în profesie se angajează cu contract individual de muncă pe un post conform specializării absolvite.

În vederea efectuării stagiului, angajatorul desemnează un mentor care coordonează stagiarul pe durata stagiului și care participă la activitatea de evaluare a acestuia.

Stagiarul, pe perioada stagiului, se obligă să presteze muncă pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei renumerații denumite salariu, în baza unui contract de muncă și a contractului de stagiu.

Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, în condițiile Legii nr. 335/2013. Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepția situațiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu. Contractul de stagiu se încheie în formă scrisă, obligatoriu în limba română.

Salariul de bază lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de muncă, este cel negociat de părți, pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână, în condițiile legii, ce se completează cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de muncă aplicabil.

Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condițiile prezentei legi primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Această sumă nu se acordă angajatorilor instituții și autorități publice, așa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și prin Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorul încheie cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, o convenție conform modelului prevăzut în norme, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de stagiu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 1, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.