Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor, realizabilă prin subvenționarea locurilor de muncă

Agenții economici care și-au depus dosarele pentru a beneficia de subvenții conform articolelor 80 și 85 din Legea nr.76/2002, respectiv angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:

joburi– O sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință la data încadrării în muncă, pentru ciclul inferior al liceului sau al școlilor de arte și meserii;

– O sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;

– O sumă egală cu de 1.5 ori valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenții de învățământ superior.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii care încadrează absolvenți în condițiile art.80 sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin 18 luni de la data încheierii.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceaste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care beneficiază de subvenționarea locurilor de muncă în condițiile art.80 sau art.85 și care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncă, anterior termenelor prevăzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouă subvenție din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe o perioadă de 2 ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

În Monitorul Oficial nr.197 din 20 martie 2014 a apărut Hotărârea Guvernului României 119, care modifică și completează Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

Agenții economici care au încheiat convenții cu AJOFM sunt rugați să-și preia noile tabele, respectiv Anexa nr. 8 (Anexa nr.16 la normele metodologice) și Anexa nr.10 (Anexa nr.20 la normele metodologice) fie de pe site-ul agenției, sau de la Compartimentul Relații cu Angajatorii, în vederea efectuării plăților.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 1, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.