Considerații științifice și practice privind îmbolnăvirile determinate de mușcătura de căpușă

Căpuşele pot transmite boli grave. Căpuşele sunt foarte mici şi se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile şi păsări, de la care pot lua bacterii sau viruşi. Căpuşele pot muşca şi oamenii care trec prin mediul lor de viaţă. Cu toate că muşcătura de căpuşă nu este, în sine, periculoasă, însă există riscul ca acestea să transmită infecţii în sânge atunci când se hrănesc şi să provoace astfel boli grave.

capusaCiclul de viaţă al căpuşelor cuprinde următoarele stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă şi căpuşă adultă. În ultimele trei stadii, căpuşele pot muşca şi transmite boli. Dimensiunile pot diferi considerabil, în funcţie de specia de căpuşă.

În Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt:

– encefalita de căpuşe

– boala Lyme (borelioză)

– febra recurentă 

Căpuşele sunt prezente atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane, inclusiv în numeroase destinaţii populare pentru activităţi în aer liber şi turism. Persoanele care vizitează zonele rurale sunt cele mai expuse riscului de a fi muşcate de căpuşe, dar acesta este prezent şi în locaţiile pentru picnicuri, în parcuri şi grădini. Riscul este mai mare atunci când practicaţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeţii, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare. Dacă vizitaţi o zonă în care există căpuşe infectate, asiguraţi-vă că ştiţi cum să preveniţi şi să detectaţi muşcăturile de căpuşă.

Măsuri preventive

Encefalita de căpuşe poate fi prevenită prin vaccin. Vaccinarea se recomandă persoanelor care intenţionează să călătorească şi să rămână într-un loc unde encefalita de căpuşe este endemică de peste trei săptămâni, precum şi celor care intenţionează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care au în plan să campeze.

În România nu există disponibil prin Programul Național de Vaccinări (gratuit) un produs de tip vaccin. Există centre de vaccinare care asigură consiliere și suport în vederea prevenirii unor boli specifice călătoriilor și vaccinări suplimentare recomandate.

Boala Lyme (borelioza), febra recurentă şi febra hemoragică Crimeea-Congo nu pot fi prevenite prin vaccinare, de aceea este important să vă protejaţi singuri împotriva muşcăturii de căpuşă.

Evitarea sau reducerea la minim expunerea la muşcătura de căpuşă

  • Folosirea un produs insectifug
  • Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Folosirea hainelor şi păturilor pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele
  • Folosirea plaselor anti-insecte în jurul patului şi a foliilor de protecţie atunci când se doarme pe pământ sau în cort
  • deplasarea pe mijlocul cărărilor şi evitarea atingerii cu corpul a plantele din jur

Îndepărtarea imediată şi corectă a căpuşelor

Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat.

Deoarece sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, căpuşele pot trece uşor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlaţi cu atenţie, atât pe dumneavoastră, cât şi pe copiii dumneavoastră, precum şi îmbrăcămintea, după ce aţi vizitat locuri în care pot exista căpuşe.

– Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr. De obicei, muşcătura de căpuşă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. O lupă poate fi de folos.

– Este important să se înlăture căpuşa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpuşa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenţie şi dintr-o singură mişcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau vreo substanţă pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conţinutului stomacal al căpuşei în rană şi, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

– Ţinând-o în pensetă, înfăşuraţi căpuşa în hârtie igienică şi aruncaţi-o la toaletă. Apoi spălaţi rana cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi o soluţie antiseptică, de exemplu, spirt sau iod, pe zona afectată.

– După înlăturarea căpuşei, este posibil ca o mică parte din aparatul său bucal să rămână în rană. Aceasta nu este periculoasă şi va dispărea după câteva zile, odată cu rana. Totuşi, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, trebuie să consultaţi un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecţie (rar).

Dacă aţi fost muşcat de căpuşă, în perioada următoare, fiţi atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpuşe. În cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună de la data muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data şi locul acesteia.

Despre boli: simptome şi tratamente

Vă rugăm să contactaţi medicul dacă prezentaţi unul dintre simptomele descrise în continuare.

Boala Lyme (borelioza) se manifestă prin următoarele simptome care apar, de obicei, în 30 de zile de la momentul muşcăturii:

• erupţie cutanată roşiatică, de formă circulară, în jurul muşcăturii

• semne si simptome ca febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau simptome asemănătoare gripei.

Cele mai multe cazuri de borelioză pot fi tratate prin administrare de antibiotice timp de câteva săptămâni. Netratată, însă, boala poate provoca infecţii ale inimii, articulaţiilor şi sistemului nervos.

Encefalita de căpuşe este asociată cu următoarele simptome care, de obicei, apar în 4 săptămâni de la momentul muşcăturii: febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare şi greaţă.

Faza avansată a bolii implică sistemul nervos, cu simptome similare celor de meningită, şi necesită spitalizare. În prezent, nu există niciun tratament pentru encefalita de căpuşe. Deşi cazurile de deces sunt rare, există un risc considerabil de efecte neurologice de lungă durată. Vaccinarea prealabilă şi luarea măsurilor de protecţie împotriva muşcăturilor de căpuşe sunt extrem de importante atunci când vizitaţi o regiune endemică.

În județul Satu Mare, în anul 2010 au fost un număr de 28 de cazuri de îmbolnăvire cu Boala Lyme, în 2011 7 cazuri, în 2012 5 cazuri, iar în 2013, 12 cazuri.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 3, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.