Poetul și editorul George Terziu și-a prezentat cele mai noi creații la cenaclul ”Afirmarea”

Sâmbătă, 5 aprilie, în sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie a avut loc cea de a cincea ședință din acest an a cenaclului „Afirmarea”. În prima parte a ședinței ing. Cornel Burcea a oferit un reușit recital de poezie, o adevărată incursiune în poezia clasică românească și străină. Primul grupaj de poeme a fost închinat mamei. Au fost recitate poezii de Vasile Militaru, Octavian Goga și Serghei Esenin. Alte poezii recitate au fost: Hermina de Virgil Carianopol, Calul de Spiridon Popescu, Romanța nebunului de Ion Minulescu, Șalul negru de Alexandr Sergheevici Pușkin, Masa de George Topârceanu, Blestemul dragostei de Miron Radu Paraschivescu, precum și trei balade de George Topârceanu. Asistența a rămas profund impresionată de stilul recitării și în general de vulumul mare de versuri reținute de recitator. Vasile Bărbuș Crățu a dedicat recitatorului talentat Cornel Burcea câteva epigrame.

DSCN1362În partea a doua a ședinței cenaclului, poetul George Terziu a prezentat în fața cenacliștilor un grupaj de 11 poeme din creația propie. Înainte de a citi poeziile sale, George Terziu în calitate și de director al Editurii ”Inspirescu”, a prezentat câteva din preocupările sale pe plan editorial din ultima vreme, editarea în acest an a două antologii, a suplimentului revistei ”Cervantes” și organizarea concursurilor literare dotate cu premii în cărți.

Pe marginea poemelor citite de George Terziu au citit epigrame Vasile Bărbuș Crățu, Ioan Sălăjanu și Ovidiu Mica. Au luat cuvântul poeții: Gheorghe Crețu, Ioan Andreica, Opn Bala și Rodica Cuc.

Pentru Gheorghe Crețu, poemele lui George Terziu au constituit o surpriză plăcută. Poeziile lui dovedesc ca avem de a face cu un poet adevărat al cărui poezii ”spun lucrurilor pe nume”. Cea mai reușită poezie, după Gheorghe Crețu, este poezia ”Transumanța sentimentală”, în care spune că ”Uneori ne jucăm de-a tristul poet/ Un joc calm ca poemele verii/Stelele cad din lumea tăcerii/ Și din cădere nasc flori violet. Mai departe: ”Mâncăm când se poate și ne lasă iubirea/ Chiar acum pune sentimente la copt/ Am o nevastă firesc de cochetă/ Și o iubesc toți nebunii din Olt”. Poemele lui George Terziu exprimă dragoste pentru noi toți. Poezia lui este pe alocuri ”ironică și autoironică dar este poezie”, a concluzionat Gheorghe Crețu.

DSCN1363O analiză analitică profundă asupra poemelor citite de George Terziu a fost făcută de poetul Ioan Andreica, din punctul de vedere al poetului exigent. El a făcut unele observații și recomandări. A considerat printre altele că este ”o poezie dedicată unei persoane iubite necesită mai mult respect”. La unele poeme precum ”Spovedanie”, autorul mai are mult de lucru privind textul. Poezia ”Singurătate” e o adevărată provocare o înscenare și un test reușit.

Rodica Cuc a scos în evidență faptul că avem în față o poezie sensibilă, din care transpare singurătatea autorului și chiar tristețea.

Din grupajul de poeme citite, Ioan Bala a remarcat 3-4 poezii despre care se poate spune că sunt excelente. Altele, în schimb, reprezintă proză versificată. El i-a recomandat autorului să-și adune poemele într-un volum, care la vârsta lui se impune. George Terziu dovedește că stăpânește cadența și rimele. Are multe lucruri în comun cu George Bacovia, ceea ce rezultă din melancolia pe care o exprimă în unele poezii. Ion Bala a considerat că poemele citite sunt valoroase. Printre acestea se numără poezia ”Poem de adorare”, un poem ce te duce cu gândul la Esenin sau Mircea Dinescu. În concluzie, George Terziu dovedește că este un poet liric: ”Mă regăsesc în tresărire/ Cu care simți când preumblezi/ Alunecare printre gene/ Și ochii tăi în care crez/ Și te aștept când pleci departe/ Pe o planetă de corali/ Prea voalând degete mari/ Cu care răsfoiești o carte…”

DSCN1367Luând cuvântul, George Terziu a arătat că o poezie poate plăcea la cineva, și aceeași poezie poate să nu placă altcuiva. El a promis că va medita profund asupra poemelor sale care ”au fost scrise la prima mână”, ele pot fi îmbunătățite atât ca formă cât și conținut. George Terziu a mulțumit tuturor pentru aprecierile și criticile exprimate.

Ovidiu Mica a prezentat ultimul număr al revistei Signet (nr. 9 aprilie 2014), revistă editată de Asociația SAVO (Scrieri ale vechiului oraș), redactor șef Dragoș Vișan, redactori de serviciu Sanda și Ovidiu Mica. Pe lângă interesante articole de cultură, revista publică poeziile cenacliștilor Iosif Săvian, Ioan Andreica, Ioan Hada și Lia Gabriela Koka.

În cadrul ședinței cenaclului, solista Angela Munteanu a interpretat, în afara imnului cenaclului, mai multe cântece printre care și o frumoasă doină închinată mamei, iar Octavian Bud, prezent și el, i-a încântat pe participanți cu cântece din repetoriul propriu foarte bogat.

La următoarea ședință a cenaclului, care va avea loc în data de 26 aprilie, vor citi poezie Iosif Săvian și Liliana Terziu.

  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Poetul și editorul George Terziu și-a prezentat cele mai noi creații la cenaclul ”Afirmarea”

  1. Transumanța????? Poate transhumanța. Oricum transhumanța e specifica exclusiv oilor :)))))))))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.