Două gospodării din localitatea Babța sunt amenințate de alunecările de teren

Sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit marţi, 8 apriliie 2014 şedinţa lunară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte:

SEDINTA COMITET JUDETEAN 11. Riscurile existente la nivelul Județului Satu Mare si managementul acestora.

  • Clasificarea unităților administrativ-teritoriale şi operatorilor economici din punct de vedere al protecției civile;
  • Schema riscurilor teritoriale;
  • Planurile de răspuns pe tipuri de risc;
  • Riscurile care sunt gestionate de instituțiile M.A.I.

2. Evoluția alunecărilor de teren din localitatea Babța, comuna Bogdand şi reducerea efectelor negative privind construcțiile afectate.

Tot în cadrul şedinţei, la punctul Diverse, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram a prezentat circulara transmisă de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin care se solicită primăriilor şi instituţiilor abilitate să verifice modul în care s-a efectuat salubrizarea cursurilor de apă şi au fost realizate şanţuri şi rigole în localităţi pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. De asemenea, prefectul a cerut instituţiilor cu competenţe în domeniu să găsească soluţii pentru modul de gestiune al polderelor. Cererea vine ca urmarea a sesizărilor primite din partea comunităţii locale din comuna Andrid, acolo unde cetăţenii care au terenuri în zona polderelor sunt inundaţi, fiindu-le puse în pericol plantaţiile.

“Vom constitui un grup de lucru pentru a verifica modul în care suntem pregătiţi pentru situaţii de urgenţă, concret pe linia producerii unor posibile inundaţii. Comisia va verifica şi activitatea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, să vedem dacă au şi ei toate planurile de risc, toate actele care au fost prezentate azi. Pentru cazul din localitatea Babţa, unde un cetăţean ne-a solicitat ajutorul din cauza faptului că imobilul în care locuieşte este afectat de alunecările de teren am dispus verificări la faţa locului. Situaţia s-a confirmat, fapt pentru care am solicitat celor abilitaţi să întocmească propuneri pentru a le transmite la nivel central” a declarat în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram.

Conform notei de constatare a pagubelor în teren, în localitatea Babţa sunt în pericol de prăbuşire două gospodării, în fiecare din imobile locuind câte două persoane. Alunecările de teren au afectat fundaţiile şi structura de rezistenţă a caselor, existând crăpături majore în fundaţie şi pereţi (de cca. 3 cm-7 cm)

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 8, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.