DSP Satu Mare desfășoară activități de informare a preșcolarilor și școlarilor, pe tema igienei orale

Ca multe alte părți ale corpului, dinții și gingiile pot da indicii despre sănătatea generală. Ceea ce vedem în gură poate avea un efect semnificativ asupra altor sisteme de organe și procese din organism, iar reversul este de asemenea adevărat: ceea ce funcționează sistematic în corp se poate manifesta și la nivelul gurii. În cursul acestei săptămâni, DSP Satu Mare desfășoară activități de informare și educare a copiilor preșcolari și școlari cu tema ”Copiii cuminți se spală pe dinți”.

copil se spala pe dintiScopul activității organizate de DSP Satu Mare este îmbunătățirea utilizării măsurilor eficiente de prevenție, atât la nivel individual cât și la nivelul comunității, prin conștientizarea preșcolarilor/școlarilor cu privire la importanța sănătății orale și a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală, și despre posibilitățile de prevenire ale problemelor de sănătate orală.

Obiectivele propuse cu această activitate de informare și educare sunt:

  • formarea unor deprinderi sănătoase și încurajarea tratamentului precoce al potențialelor probleme dentare
  • diseminarea de informații privind afecțiunile orale și factorii de risc care contribuie la producerea acestora
  • învățarea tehnicilor corecte de periaj dentar
  • vizite regulate (cel puțin de 2 ori/an) la medicul dentist.

Afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având un cost social şi economic considerabil. Neglijate şi netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului.

În cadrul acestor activități, școlarii și preșcolarii vor primi sfaturi cu privire la alimentația sănătoasă, întrucât alimentația reprezintă cel de-al doilea factor determinant în producerea cariilor dentare, implicațiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidraților de carbon și lipsa lipidelor și proteinelor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 9, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.