La Biblioteca Județeană a avut loc vernisajul expoziției de fotografii ”Familii românești din Sătmarul de odinioară”

La Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc, joi, 9 aprilie, vernisajul unei interesante expoziții de fotografii, intitulată ”Familii românești din Sătmarul de odinioară”. Expoziția este realizată de specialiștii de la secția de Colecții speciale a bibliotecii, dr. Viorel Câmpean și Marta Cordea.

DSC_0324Activitatea a fost deschisă de Lacrima Teocan Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene, care a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți. Expunerea a fost realizată de dr. Viorel Câmpean, o expunere amplă și bine documentată. Cele 12 panouri conțin fotografii ale unor familii românești care s-au remarcat de-a lungul timpului în mișcarea de emancipare națională, apoi de afirmare a culturii românești, dar și în viața politică și economică. Expunerea s-a realizat în ordinea alfabetică a numelor de familie. Menționăm că activitatea s-a desfășurat în cadrul ”Caravanei culturale Sătmărene”, desfășurată în mai multe localități din județul Satu Mare.

Așa cum a a precizat dr. Viorel Câmpean, românii sătmăreni au avut întotdeauna mari personalități care s-au afirmat pe plan local și național. Cel mai mare dintre aceste personalități este fără îndoială Dr. Vasile Lucaciu. Au fost prezentate o serie de blazoane ale famililor românești și imagini ale vechiului Sătmar.

DSC_0330

DSC_0331Din familia Anderco de Homorod, am reținut numele lui Arsenie Anderco, care a fost student la medicină la Milano, al lui Alexandru Anderco, fost prefect al județului Satu Mare, al cunoscutului poet C.S. Anderco și Horia Anderco, ajuns renumit medic chirurg la Cluj.

Amintim, de asemenea, din familia Balla, pe Corneliu Balla, care a semnat ca poetul Gabriel Rațiu, în memoria mamei sale care a decedat la nașterea lui. Din familia Băliban a făcut parte Antoniu Băliban, care a fost secretarul lui George Pop de Băsești. De numele lui Valeriu Bărbosu se leagă înființarea satului Traian, inițial Principele Mihai, unde părintele Bărbosu a slujit mulți ani.

O famlie renumită a fost și familia Barbul. Eugen Barbul a ajuns directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, Ilie Carol Barbul, prefect al județului Satu Mare și Gavril Barbul, profesor la fostul Liceu ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Un primar al orașului Satu Mare a dat și familia Benea, pe Ștefan Benea, primar în perioada interbelică.

Un prieten bun al lui Vasile Lucaciu a fost Alexiu Berinde, iar Petru Bran cunoscut ca cel care a înființat prima catedră de Limba și literatura română la Liceul ”Mihai Eminescu”. O altă familie renumită a fost familia Coroianu din care face parte și Demetriu Coroianu, tatăl lui Iuliu Coroianu, cunoscutul luptător memorandist și avocat renumit, bunicul lui Iuliu Maniu.

Din familia Ciurdariu a fost pomenit părintele Mihail Ciurdariu, cel care a slujit la Doba și s-a împotrivit anexării parohiei sale la Episcopia de Hajdudorog, fapt pentru care a suferit întemnițarea. Unul dintre copiii lui, avocatul Ioan Ciordaș a fost ucis mișelește, în 1919, de către bolșevicii unguri.

Preotul Antoniu Covaciu a studiat la Viena, unde a fost coleg cu Mihai Eminescu, cu care a întreținut legături multă vreme. Șirul fotografiilor îi prezintă pe membrii familiilor: Covaciu, Doroș, Darabant și Demian. Părintele Athanasie Doroș a reușit să obțină unirea cu România Mare a comunei Tarna Mare și a satelor din jur. Numele lui Ștefan Darabant, Demian Titus, Doroș Alexandru sunt binecunoscute. Ei au îndeplinit demnitatea de primari ai orașului Satu Mare. Din familia Doboși îl menționăm pe dr. Andrei Doboși, fost prefect al județului și pe dr. Alexandru Doboși, istoric la Cluj, cu frumoase preocupări de istorie locală.

Erdös Francisc s-a afirmat ca judecător la Tribunalul din Satu Mare, iar Traian Frențiu, în calitate de primar la Satu Mare. Din familia Ghitta face parte și istoricul Ovidiu Augustin Ghitta, doctor în istorie, actualul decan al Facultății de Istorie din Cluj.

Dr. Vasile Lucaciu este cea mai ilustră personalitate sătmăreană, alături de fratele său Constantin și fiul Epaminonda. Un alt luptător împotriva Episcopiei de Hajdudorog a fost și părintele Gheorghe Mureșan, la fel întemnițat pentru curajul său.

DSC_0336Învățători și profesori renumiți au dat familiile Muth, Nicoară, Juliu Pop și în special Alexandru Pteancu, care a fost o vreme conducătorul învățământului românesc din Transilvania după Marea Unire. Ioan Nicoară a fost director de școală în mai multe localități ale județului iar Nicoară Ambroziu revizor școlar și directorul Școlii de Ucenici Industriali din Satu Mare. A fost prezent la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, reprezentând Reuniunea învățătorilor din județul Satu Mare. Pe târâm didactic s-a afirmat și familia Ossianu. Ioan Ossianu a devenit directorul Liceului din Șimleul Silvaniei, apoi prefect al județului Sălaj, decedat în epoca comunistă în mod tragic la Canal. Gavril Ossianu a fost prefect al județului Satu Mare. Ștefan Cicio Pop a reprezentat cu cinste familia Pop. A copilărit la părintele Vasile Pop din Santău și a devenit una dintre figurile marcante ale luptei naționale. Din familia Sălăjean îl menționăm pe Virgil Sălăjan, căzut eroic, în ultimul război, în apropierea Bucureștiului.

DSCN1379Șirul prezentării familiilor românești sătmărene cu merite deosebite continuă cu familiile: Șorban, Tăutu, Tibil și Vălean. Ludovic Aloisie Tăutul, a fost licențiat la Viena și hirotonit la Roma. A fost profesor la Academia Teologică din Oradea, consilier la Legația română de la Vatican. La Roma a publicat 15 volume de acte papale cu caracter canonic-istoric. Dr. Ioan Tibil a fost deputat în Parlamentul României și președinte al Camerei agricole din județul Satu Mare.

Îmbucurător este faptul că alături de o numeroasă asistență formată din poeți, scriitori, ziariști și iubitori de istorie, la vernisaj au fost prezenți și elevi de la mai multe școli. Activitatea de la Biblioteca Județeană a readus în atenția opiniei publice marile personalități al județului Satu Mare de odinioară, ale căror fapte merită cunoscute și totodată prețuite de generațiile de astăzi.

Prof. Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 9, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.