Comunicare științifică la Muzeul Județean, pe tema sanctuarului Boian de la Căscioarele ”Ostrovel”

Joi, 10 aprilie, în Sala Stauer de la Muzeul Județean de Istorie, în prezența unui grup restrâns de specialiști, a avut loc susținerea comunicării științifice intitulate ”Noi date despre sanctuarul Boian de la Căscioarele ”Ostrovel”, de către dr. Radu-Alexandru Dragoman, de la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București.

muzeuSitul arheologic de la Căscioarele ”Ostrovel” (județul Călărași) a fost datat de arheologul Vladimir Dumitrescu în 1968, datând între 4.900 î.Hr și 4.500 î.Hr. Localitatea Căscioarele se află la 17 km vest de Oltenița, Ostrovelul reprezentând o insulă de pe lacul Catalui. La sfârșitul anilor '60, aici s-au descoperit urmele unei așezări preistorice. Inventarul arheologic investigat cu metode specifice epocii a indicat faptul că ele aparțin Culturii Boian, din neoliticul mijlociu sau chiar Gumelnița. Așezarea a aparținut probabil, spun specialiștii, unei uniuni tribale.

Dintre obiectele descoperite aici și enumerate în expunere amintim un medalion pe care se afla o spirală de culoare roșie, care simbolizează infinitul. S-au găsit apoi, mai multe coloane goale pe dinăuntru, împodobite cu șapte rânduri orizontale a câte șapte perechi de triunghiuri, tot cu interpretări simbolice, precum și o râșniță. Toate obiectele demonstrează o anumită simbolistică. S-a insistat pe larg asupra locuinței nr. 12, care avea două încăperi, una folosită ca sanctuar cealaltă pentru activități domestice. Sub un perete prâbușit s-a descoperit scheletul unui copil, care a ajuns acolo probabil în urma unui ritual de sacrificiu.

   Participanții la această comunicare au avut prilejul să vadă proiectat pe ecran reconstituirea în natură a unui sanctuar și a unei locuințe din perioada neolitică. Comunicarea a fost urmată de discuții și utile schimburi de opinie pe marginea materialului prezentat.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 10, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.