Ziaristul și scriitorul Iosif Țiproc a fost comemorat la Colegiul Național ”Doamna Stanca”

Vineri, 11 aprilie, în sala festivă a Colegiului Național ”Doamna Stanca” Satu Mare a avut loc comemorarea ziaristului și scriitorului Iosif Țiproc. La activitatea de comemorare a participat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, poetul și directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Robert Laszlo, directoarea Colegiului Național ”Doamna Stanca”, Anna-Maria Marușca, conducătorul Cenaclului Afirmarea, Ioan Bala. Au mai fost prezenți membri ai familiei Țiproc, prieteni, foști colegi de breaslă ai regretatului jurnalist, precum și numeroși elevi.

DSCN1418La propunerea directoarei Colegiului Național ”Doamna Stanca”, Anna Maria Marușca s-a păstrat un minut de reculegere în amintirea celui care a fost Iosif Țiproc. Felician Pop a amintit că ediția a II-a a concursului de reportaje ”Iosif Țiproc” s-a desfășurat în spiritul regretatului jurnalist sătmărean, un jurnalist model, apropiat de semenii lui, aplecat la problemele lor și devotat meseriei sale. A urmat citirea mesajului președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, în care s-a exprimat o înaltă apreciere a activității jurnalistului și scriitorului Iosif Țiproc, mereu în căutarea lucrului bine făcut. În mesaj s-a arătat că se are în vedere pentru ediția de anul viitor a concursului de reportaje, organizarea unei tabere de creație pentru tinerii jurnaliști participanți.

DSCN1406

DSCN1407Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Județene a mărturisit că îi vine greu să vorbească la timpul trecut despre omul deosebit care a fost Iosif Țiproc, de care era legat printr-o statornică pretenie. Iosif Țiproc a participat la lansarea cărții ”Istoria secretă a Sătmarului” pe care a scris-o împreună cu Felician Pop. L-a cunoscut pe Iosif Țiproc ca pe un om drept, modest și sensibil care a lăsat asupra lui o amprentă puternică. ”Iosif Țiproc nu a trăit degeaba, faptele lui au devenit nepieritoare”, a spus Robert Laszlo.

A luat cuvântul și Mariana Țiproc, soția scriitorului. Ea a mulțumit tuturor celor care au ținut să fie prezenți la această manifestare și i-a rugat să păstreze și în continuare vie memoria celui care a fost Iosif Țiproc. El a subordonat totul muncii sale de ziarist, muncă pe care o exercita cu pasiune. A fost un neobosit călător prin satele județului, a scris șapte cărți. Avea o mare satisfacție când ducea la bun sfârșit ceea ce își propunea. Punea mult suflet în ceea ce scria.

DSCN1410

DSCN1412

DSCN1414Părintele paroh Radu Huton din Dumbrava a împărtășit frumoase impresii despre un om deosebit care a fost Iosif Țiproc, cel care s-a străduit să ridice satul său natal prin fapte concrete. ”Și-a legat numele de renovarea bisericii, de repararea drumului spre sat, fapt pentru care toată suflarea satului îi este recunoscător. Își saluta întotdeauna consătenii, îi ascuta păsurile, era un adevărat păstor al satului. Prin faptele lui bune va trăi veșnic în inimile concetățenilor”, a spus părintele Radu Huton.

Au mai luat cuvântul jurnalistul Vasile Nechita, fiica scriitorului, Manuela Breban, poetul Ion Bala și profesorul Teodor Curpaș. În cadrul manifestării, solistul Petrică Mureșan a interpretat o priceasnă, George Negrea un cântec pe versurile lui Felician Pop. Un elev a interpretat cântecul Rugă pentru părinți de Adrian Păunescu iar un altul a recitat poezia Loc sterp de George Achim.

DSCN1405

DSCN1416În partea a doua a manifestării, directorul CJCPCT Felician Pop a dat citire premianților concursului de reportaje.

Marele premiu: Iana Frezia Oprișa de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”

Premiul familiei Țiproc: Daniel Krasznai de la Liceul Tehnologic Ardud

Premiul I: Alexandru Vinț de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”; Teodora Porumbăcean de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”; Cristian Valicec de la Liceul Tehnologic Tășnad; Sanda Tincu, Liliana Zimbru, Claudia Pop, Larisa Giurgiu de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”

Premiul II: Alisia Mădălina Șichet de la Liceul Tehnologic Tarna Mare; Carla Simona Tămâian de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”; Iulia Mercea de la Colegiul Economic ”Gheorghe Dragoș”; Ionela Dan de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Turț; Sebastian Ghiurcuța de la Liceul Tehnologic Tășnad; Valentina Pușcaș, Giorgiana Isac, Andra Barbul de la Liceul de Arte ”Aurel Popp”; Gabriela Șuteu de la Liceul Tehnologic Tarna Mare; Petra Orosz, Flavia Maier de la Liceul Tehnologic Tășnad; Veronica Timoc de la Liceul Tehnologic Ardud; Anca Moldovan, Crina Achim, Denisa Bărbuș de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”.

Premiul III: Geanina Preală de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”; Ioana Racolța de la Liceul Tehnologic Tășnad; Loredana Diude, Anca Vlad de la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”; Bianca Bogdan de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”; Codruța Vlad, Anamaria Mununar de la Liceul Tehnologic ”George Emil Palade”; Adina Cristea, Georgiana Mureșan de la Liceul Tehnologic din Tășnad; Cristina Maria Stanci de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Turț; Mădălina Dindelegan de la Liceul Tehnologic Tășnad; Marioara Fărcaș de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” Turț; Adriana Apaczai, Diana Perneș, Mirela Pop de la Liceul Tehnologic Tășnad.

Prof. Carol C. Koka

  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 11, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.