Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor

La 13 aprilie, creștinii prăznuiesc Floriile întru cinstirea Domnului Iisus Hristos, Intrarea Lui în Ierusalim. Floriile reprezintă una din cele mai însemnate sărbători ale creștinilor. Înainte, această zi era dedicată zeiței Flora, apoi s-a prăznuit în amintirea Intrării Mântuitorului în Ierusalim. În această zi oamenii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toți cei patru evangheliști, Ioan, Luca, Matei și Marcu.

66_p6820-20intrarea20in20ierusalimÎn Noul Testament se scrie că apostolii au întins hainele lor pe un asin, iar pe ele s-a așezat Mântuitorul. Gestul a fost interpretat ca fiind mărturisirea faptului că învățătura apostolilor va duce la ascultare la toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinților Apostoli simbolizează, astfel, noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.

În această zi oamenii duc la biserică ramuri de salcie, pentru a fi sfințite. Potrivit legendei, atunci când Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, și-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oțel și a plecat să-și găsească fiul. Ajuns la o apă, a rugat o salcie să-i facă punte, fapt pentru care a binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie dusă în fiecare am la bioserică de Florii.

Potrivit creadinței populare aceste ramuri sfințite de preot în biserică au puteri magice. Ei apără familia de boli și alte rele, aduc noroc. La țară este credința că dacă aceste ramuri sunt legate în jurul pomilor fructiferi acestea vor rodi din plin. Amestecate în hrana animalelor, acestea le ajută să și păstreze sănătatea și productivitatea. Tradiția cere de Florii ca mormintele să fie curățate și stropite cu apă sfințită. Se dau de pomană pentru sufletele celor plecați dintre cei vii. Fetele nu trebuie să își spele părul, cele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfințită, va fi ferit de dureri. Vaara când vremea este urâtă, se pun mâțișoare pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele și fulgerele. Nu se muncește în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mânăncă pește fiind dezlegare la pește. Se mai spune că dacă se aud broaștele cântând până la Florii, vara va fi frumoasă.

Tuturor celor care își serbează numele de Florica sau Florin precum și numele unei flori, le dorim multă sănătate, fericire și la mulți ani!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 13, 2014. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.