Poliţiştii de proximitate, în acţiune pentru combaterea absenteismului şcolar

În contextul reînceperii anului şcolar în 14 ianuarie, poliţiştii sătmăreni au reluat acţiunile menite să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora. Ieri, 170 de poliţişti sătmăreni au fost alături de elevi, fiecare unitate de învăţământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare, mai mult, fiind supravegheate în permanenţă şi traseele de deplasare a elevilor.

p

Au fost alături de copii şi poliţiştii rutieri, prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la momentul intrării ori ieşirii elevilor de la cursuri. Poliţiştii i-au avertizat atât pe copii, cât şi pe părinţii acestora, asupra obligativităţii respectării normelor rutiere, mai ales acum, când ninsoarea, poleiul sau alte fenomene meteo specifice iernii, îi determină pe pietoni să circule mai grăbiţi, neatenţi, fără să se asigure temeinic la traversare.

Ieri a venit rândul poliţiştilor de proximitate să acţioneze, urmărind în mod prioritar combaterea şi prevenirea absenteismului şcolar. 23 de poliţişti au verificat peste 80 de baruri din municipiul Satu Mare, legitimând aproape 100 de persoane. 

Au fost găsiţi 29 de elevi care absentau de la orele de curs, deşi, în mod repetat poliţiştii au atras atenţia copiilor asupra consecinţelor aparent inofensivului „chiul” – ce pot ajunge până la cooptarea minorilor în activităţi infracţionale ori transformarea acestora în victime ale unor agresiuni sau furturi. Au fost surprinşi şi 2 elevi care, în timp ce colegii lor se aflau la şcoală, ei consumau băuturi alcoolice într-un bar. Cu toate că aceştia împliniseră vârsta de 18 ani, iar angajaţii localului nu au putut fi sancţionaţi pentru vânzarea de alcool minorilor, această conduită este una incompatibilă cu statutul de elev. 

În toate cazurile, poliţiştii de proximitate au anunţat Inspectoratul Şcolar şi conducerea liceelor la care învaţă copiii surprinşi în baruri, astfel încât împotriva acestora profesorii vor lua măsuri de sancţionare. 

De altfel, pentru o mai bună comunicare la fiecare şcoală sunt afişate datele de contact ale poliţistului de proximitate cu responsabilităţi în domeniu,  astfel încât sesizările cadrelor didactice, ale părinţilor ori ale elevilor să poată fi soluţionate cu operativitate.

Asemenea acţiuni sunt organizate săptămânal de poliţiştii sătmăreni, în întreg judeţul. Spre exemplu ieri, poliţiştii Postului de Poliţie Dorolţ au discutat cu elevii şcolii gimnaziale din localitate abordând atât teme de educaţie rutieră, cât şi subiecte legate de conduita pe care un elev are obligaţia de a o adopta în timpul cursurilor şi în afara acestora. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.