Între 8-10 mai, Satu Mare va deveni capitala poeziei

Primarul Municipiului Satu Mare, dr. Costel Dorel Coica, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă, informații de interes local. Mai întâi, George Vulturescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național, a informat despre organizarea ”Zilelor Culturale Poesis – 25 de ani”, care vor avea loc în zilele de 8, 9 și 10 mai. În cadrul acestor zile va fi sărbătorită revista Poesis, care apare de 25 de ani cu sprijinul Primăriei Satu Mare și a Consiliul Județean.

DSCN1422Zilele Culturale Poesis vor debuta în 8 mai, când la ora 17.00 va avea loc dezvelirea plăcii comemorative ”Alexandru Pintescu” pe fațada blocului de pe Bulevardul Traian unde a locuit poetul și scriitorul. Vineri, 9 mai, la ora 10.00, se vor depune flori la busturile lui Lucian Blaga, la intersecția Bulevardului cu același nume cu Bulevardul Independenței și la Școala ”Lucian Blaga”. La ora 11.30 va avea loc deschiderea festivă a ”Zilelor Culturale Poesis – 25 de ani”. Se va vizita apoi o expoziție foto documentară, vor fi prezentați participanții și oficialitățile locale. Tot în ziua de 9 mai se va vizita expoziția din Holul Casei de Cultură a Sindicatelor ”Arhitect Nicolae Porumbescu”. La ora 12.30 va avea loc colocviul ,,Posteritatea poeziei lui Lucian Blaga” și se vor decerna premiile jubiliare ,,Poesis – 25 de ani”. La ora 17,00 la Castelul Károlyi din Carei va avea loc o seară de poezie, se vor decerna premiile ,,Frontiera Poesis – 2014”, și se va audia muzică veche interpretată de formația ,,Colegium” și „TrioConsonanția”.

   În ultima zi, 10 mai, vor fi prezentate cărți și reviste literare și va avea loc un recital de poezie și un concurs cu premii ad-hoc cu tema ,,Tăriile Țării Oașului”, care se va desfășura la Muzeul Țării Oașului și Mănăstirea Bixad. La manifestări va participa scriitorul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, președinții Uniunii Scriitorilor din Ungaria, Serbia și Republica Moldova, iar din Ucraina vor participa doi scriitori.

   În partea a doua a conferinței de presă primarul dr. Dorel Coica a informat despre unele proiecte de viitor ale Primăriei Satu Mare. Reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale ,,Bălcescu-Petöfi”; finalizarea reabilitării Colegiului Național ,,Doamna Stanca”; construirea unei săli de sport la Colegiul Economic ,,Gheorghe Dragoș”. Construcția unei grădinițe multifuncționale la Sătmărel, a unui cămin de bătrâni în Curtuiuș, în colaborare cu o fundație din Germania.

   Se preconizează ca între 16-22 iulie să se organizeze la Satu Mare ,,Săptămâna culturii japoneze”, care va cuprinde o mare diversitate de manifestări: concerte, expoziții, ore de învățare a limbii japoneze și nu în ultimul rând degustări de ceai. Se vor mai construi două terenuri de joacă pentru copii în Cartierul Micro 15 și 16 și se va încerca finalizarea devierii circulației tirurilor de pe Bulevardul Lucian Blaga.

   Marți, 15 aprilie la Primăria SATU Mare se vor premia 93 de sportivi sătmăreni cu rezultate deosebite. Mirecuri 16 aprilie, începânmd cu ora 11 vor fi premiate familiile care au aniversat 50 de ani de căsătorie anul acesta și familii cu peste 60 de ani de căsătorie. Joi 17 aprolie de la ora 14 va avea loc ședința Consiliului Local, iar vineri 18 aprilie, de la ora 11,00 va avea loc premierea elevilor olimpici.

   Primarul dr.Costel Dorel Coica a transmis calde urări de ,,Sărbători fericite”, tuturor sătmărenilor de toate confesiunile.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 15, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.