Bakos Károly Sámuel, Vasile Marina și Ștefania Nicoară Stanca expun la Primărie

Miercuri, 16 aprilie 2014, de la ora 16.00  la la Galeria de Arte Plastice a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de arte plastice al pictorilor Bakos Károly Sámuel, Vasile Marina și Ștefania Nicoară Stanca. Expoziția este deschisă între 16 aprilie și 7 mai 2014.

DSCN1451Au fost prezenți și au vorbit despre creațiile expuse președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, managerul Școlii de Arte Satu Mare, Mircea Deac, și referenta Școlii de Arte, profesoara Varga Maria. Programul muzical versisajului a fost asigurat de cursanții Școlii de Arte Satu Mare: Alexandra Man, Pircsuk David și Roszpapa David, pregătiți de profesorii Pap Răzvan și Pap Beata.

Bakos Károly Sámuel s-a născut la Satu Mare pe 17 octombrie 1960. Între 1987 și 1990 a studiat la Școala de Arte Satu Mare. Între anii 1991 și 1997 lucrează ca profesor de desen. Din 1992 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, participând la toate expozițiile colective. Are expoziții personale la Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Fehérgyarmat, Csenger, Nyíregyháza, Gyöngyös și Debrecen. A participat la expoziții colective organizate la Satu Mare, Carei, Tășnad, Baia Sprie, Nyiregyháza, Csenger, Fehérgyarmat.

DSCN1456Picturile sale sunt în ulei și se împart în două categorii. Una este reprezentată de stilul clasic, sunt picturi mai de demult: lacuri, suprafețe de ape, râuri cu atmosferă liniștită, fără contraste tari. Recent și-a dezvoltat un stil nou, mai abstract. În creația sa mai apar femei, instrumente muzicale, metamorfoza dintre muzică și corpul uman, domină contururile umplute cu culori în pete largi, simbolizând femeia.

Vasile Marina s-a născut în 1993 la Certeze. A fost descoperit de un pictor local, Ionică Pop Prilog, care l-a luat ca ucenic. În mai 2009 a avut prima sa expoziţie personală, la Negreşti-Oaş. Are trei expoziţii concomitente: una la Cluj-Napoca, la Galeria Arte, alta la Ciucea, cu tablouri despre viaţa şi activitatea lui Octavian Goga, dar şi peisajele din zonă, şi una de icoane pe sticlă, în stilul celor de la Nicula, la Voivodeni, în judeţul Sălaj.

DSCN1449

DSCN1454

DSCN1455

DSCN1450

DSCN1452Creațiile sale îl înfăţişează ca pe un tânăr cu alte preocupări decât adolescenţii de vârsta sa. El desenează şi pictează cu mare pasiune pentru forme şi culori. Îşi ia modele tot ce vede în jurul său, de la consătenii săi îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, ieşiţi la joc, în mijlocul satului la vreo sărbătoare, până la vacile care pasc molcome pe dealul din spatele casei sale. Înclinaţia pentru frumos a moştenit-o de la mama sa, Floare (38 de ani). Şi ea în copilărie desena şi picta frumos. „Pe vremea aia nu se punea accent pe aşa ceva", spune mama artistului.

În 2012 a terminat Școala de Arte Satu Mare sub îndrumarea artistei Szodoray Parádi Hajnalka. Din 2013 este membru al AAPSM, participând la expozițiile colective organizate la Satu Mare, Carei, Cluj, Hodod.

Ștefania Nicoară Stanca este născută la data de 25 octombrie 1996 în Satu Mare. Este elevă în clasa a X-a  la Liceul de Arte ”Aurel Popp” Satu Mare, la secția de Arte Plastice. Pasionată de pictură și desen de la frageda vârstă de 4 ani, a evoluat îndrumată și încurajată de către fosta sa educatoare, Pink Ileana de la Grădinița nr. 2 Satu Mare.  A continuat cursurile secției de pictură de la Palatul Copiilor Satu Mare, iar în clasa a III-a la secția de arte plastice din cadrul Școlii de Arte Satu Mare, sub îndrumarea profesoarei Szodoray Parádi Hajnalka.

În paralel a participat la diferite expoziții și concursuri de pictură din țară și străinătate, respectiv a expus la Satu Mare și Zalău, dar și în Ungaria, Turcia, Japonia, Polonia. Una din cele mai mari satisfacții din cariera sa artistică a fost realizarea unei lucrării pe tema mediului, lucrare ce a fost selectată și expusă la o expoziție din Tokio. Local, a fost premiată cu locul I pentru lucrările ”Stil de viață sănătos" și ”Eu mănânc sănătos".

A participat la concursul național ediția VII din 2009-2010 ”Mesajul meu antidrog'' unde a obținut locul II iar in februarie 2011 a obținut premiul I la secțiunea grafică la Gala Tinerelor Talente din Arta Sătmăreană, organizată de Clubul Lions. În anul 2010 a absolvit Școala de Arte Satu Mare sub îndrumarea profesoarei Szodoray Parádi Hajnalka. În același an, sub îndrumarea d-nei inspector Crina Leș și Ana Otvos a organizat o expoziție de pictură la Inspectoratul Școlar Județean și la Casa Creației Satu Mare. Din 2012  este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Aripa Tânără, paricipând la expozițiile colective și personale din Satu Mare, Cluj Napoca, Csenger (HU), Téglás(Hu), Fehérgyarmat (Hu), Carei, Gheorgheni.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 16, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.