Mesajul PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea a 20 de ani de la hirotonia Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul

”Preasfinţia Voastră, Hristos – Domnul, Care a mărturisit despre Sine: „Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8, 12), a spus şi ucenicilor Săi chemaţi la misiune: „Voi sunteţi lumina lumii” (Matei 5, 14) şi i-a îndemnat, zicând: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât, văzând faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16).

iustin 1Cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos ne arată că faptele bune din viaţa unui om preamăresc pe Dumnezeu înaintea oamenilor, iar omul credincios, care lucrează faptele bune, se aseamănă cu lumina, care arde şi luminează în jurul său, făcând părtaşi bunătăţii sale şi pe semenii săi.

Următor cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţite Părinte Iustin, aniversaţi acum împlinirea a 20 de ani de la hirotonia întru arhiereu, după ce v-aţi străduit în această perioadă să puneţi în lumină taina rodirii spirituale a darurilor primite la hirotonie, prin lucrarea „cu timp şi fără timp” în misiunea Bisericii.

Întrucât rodirea spirituală este maturizare şi împlinire, ea presupune o receptare atentă a darurilor lui Dumnezeu şi o cultivare constantă a lor, astfel încât Dăruitorul şi comuniunea cu El devin transparente în roadele arătate ca lucrări concrete, folositoare pentru zidirea şi bucuria comunităţii eclesiale.

În comuniune de rugăciune la această sărbătoare binecuvântată, aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Preasfinţiei Voastre, pe care le-aţi cultivat prin rugăciune şi osteneală, înţelepciune şi stăruinţă, având totdeauna sprijinul părintesc al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi fiind ajutat de colaboratorii de la Centrul eparhial, de cler şi mănăstiri, de autorităţi şi binefăcători în lucrarea împlinită spre binele Bisericii şi al societăţii.

DSC_0878Preasfinţia Voastră, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să Vă dăruiască în continuare aceeaşi râvnă plină de evlavie pentru Sfânta Taină a arhieriei şi mult ajutor în slujirea Bisericii şi a poporului dreptcredincios din părţile Maramureşului şi Sătmarului.

Harul Duhului Sfânt să se reverse totdeauna cu îmbelşugare asupra Preasfinţiei Voastre, ca ajutor în lucrarea pastorală pe care o desfăşuraţi cu mult zel misionar şi cu multă osteneală, armonizând tinereţea cu înţelepciunea şi cuvântul frumos cu fapta bună!

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţia Voastră!

Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos,                         

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

 

Preafinţitul Părinte Iustin Sigheteanul – Repere biografice

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul s-a născut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea. În 1976 a cunoscut viaţa monahală de la Mănăstirea "Sf. Ana" Rohia, unde a intrat ca frate de mănăstire în 1978. În acelaş an a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova, de unde în 1979 s-a transferat la Seminarul Teologic din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în 1983. A fost hirotonit diacon în 1983, iar în 1984 preot celib pe seama mănăstirii Rohia de către PS Justinian Maramureseanul pe atunci Episcop Vicar al Clujului. În 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, având ca naş de călugărie pe Preasfinţitul Justinian Chira. În 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului şi PS Justinian i-au încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii "Sfânta Ana" Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ. În 1992 este licenţiat al Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu. În 1990 a fost distins protosinghel, iar în 1993 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

DSCF3125În 1994, în 22 martie, la propunerea PS Justinian, Sinodul Permanent îl propune pe stareţul arhimandrit Iustin Hodea Sfântului Sinod spre a fi ales Arhiereu-vicar pe seama Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. În Duminica a cincea a Marelui Post, 17 aprilie 1994, este hirotonit episcop la Mănăstirea Rohia de un sobor de ierarhi, în frunte cu mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, alături de PS Justinian Chira, chiriarhul locului, IPS Bartolomeu al Clujului, PS Andrei al Alba Iuliei, PS Calinic al Argeşului, PS Ioan al Oradiei, PS Emilian Birdaş Arădeanul. De atunci si pâna în prezent slujeste Biserica Ortodoxa Româna în aceasta demnitate alaturi de I. P.S. Arhiepiscop Justinian.

În anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, la catedra de Studii Biblice, având conducător de doctorat pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. În 25 noiembrie 2011 a susţinut lucrarea cu titlul: „Personalitatea Sf. Ioan Botezătorul între mărturie şi mesianism iudaic în descrierea evangheliilor şi a tradiţiei necreştine”, primind titlul de Doctor în Teologie cu menţiunea “Magna cum Laude”

De-a lungul celor 20 de ani de arhierie Preasfinţitul Iustin a sfinţit şi resfinţit multe biserici a pus pietre de temelie pentru biserici noi, a hirotonit sute de preoţi şi diaconi. Din 1999 a preluat lucrările la noua Catedrală Episcopală, iar în 2003 a fost dată în folosinţă biserica de la primul nivel. Face parte din Comisia pentru doctrină, viaţă monahală şi misiune socială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu ocazia împlinirii a două decenii de slujire arhierierească, ostenitorii Centrului Eparhial îi urează din suflet: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Cu păstorire îndelungată şi rodnică.

 

 

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 17, 2014. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.