450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare, poetul național al Angliei

La 23 aprilie se împlinesc 450 de ani de la nașterea marelui dramaturg englez William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor de limbă engleză, numit și poetul național al Angliei. Shakespeare a lăsat în urma sa 38 de piese de teatru, 154 de sonete și 2 poeme narative de mare extindere precum și multe poezii. Piesele lui Shakespeare au apărut traduse în toate limbile vorbite, fiind dramaturgul cel mai jucat pe scenele teatrelor lumii.

william shakespeareWilliam Shakespeare s-a născut la 23 aprilie 1564 în Stratford-upon Avon. La 18 ani s-a căsătorit cu Anne Hathway, mai în vârstă decât el cu opt ani. Schakespeare a activat mai întâi ca și actor în Londra, apoi scriitor și proprietar al unei părți a unei companii de teatru. După moartea reginei Elisabeta I și încoronarea lui James I, trupa a fost adoptată de noul rege și a fost cunoscut sub numele de ”Oamenii regelui”.

Dacă la început a scris mai mult comedii și drame istorice, după 1608 s-a dedicat scrierii unor tragedii cum sunt Hamlet, Regele Lear și Macbeth. Shakespeare a ajuns la o reputație greu de egalat de vreun scriitor, mai ales din secolul al XIX–lea. În epoca victoriană s-a ajuns la o adevărată idolatrizare a lui. Operele lui au învins timpul. Chiar și după mai bine de patru secole, ele sunt jucate, studiate și se bucură de mare popularitate.

Părinții lui, John și Mary, negustor și fiica unui fermier, au avut opt copii, William fiind al treilea născut. S-a educat probabil la King`s New School din Stratford. Căsătoria lui cu Anne s-a încheiat la 27 noiembrie 1582. La șase luni după aceea i se năștea primul copil. Susanna, iar doi ani mai târziu gemenii Hamnet și Judith. Perioada din viața lui dintre 1585-1592 este mai puțin cunoscută. Se știe că după 1592 încep să fie montate piese ale sale pe scena teatrelor din Londra. Biografii sunt de părere că Shakespeare și-a scris opera în colaborare cu alții care aveau aceleași preocupări. Primele piese ale lui ar fi fost înfuențate de scrierile altor dramaturgi. Printre aceste scrieri se numără Richard III, Henry VI, scrise pe la 1590. Unele opere ale sale sunt socotite a fi ”cele mai strălucite opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui de a depăși nerațiunea și de a descrie cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane”.

În 1585 îi moare fiul Hamnet. Unii cred, datorită asemânării numelor, că această pierdere a fost un imbold pentru scrierea piesei Hamlet, tragica poveste a lui Hamlet, prințul Danemarcei. Ediția princeps a pieselor sale a fost publicată la șapte ani de la moartea lui de prietenii lui, ediție care cuprinde 36 de texte, 18 tipărite pentru prima dată.

Se spune că atunci când în 1593 teatrele au fost închise din cauza epidemiei de ciumă, Shakespeare a publicat mai multe poeme: Venus și Adonis, Violul Lucreției, Plângerile unui îndrăgostit, Phoenixul și țestoasa. În 1609 și-a publicat lucrările non dramatice, sonetele, în total 154. Nu este o certitudine că toate acestea au fost compuse de el. ”Sonetele sunt ca o meditație profundă cu privire la natura iubirii, pasiune sexuală, procreere, moarte și timp”. Se presupune că sonetele au fost prilejuite de decepția poetului înșelat de iubita sa.

Spre sfârșitul vieții, Shakespeare s-a retras la Stratford. Aici a murit la 23 aprilie 1616, la vârsta de 52 de ani. Nu suntem siguri că acest lucru s-a petrecut chiar de ziua lui de naștere. A fost înmormântat la două zile după moarte în biserica Sfânta Treime din Stratford. Deasupra mormântului stă o inscripție care blestemă pe toți aceia care ar îndrăzni să-i tulbure somnul de veci. Legenda spune că în mormânt ar fi fost depuse operele sale needitate. Nimeni însă, nu poate dovedi acest lucru deoarece de-a lungul timpului scurs, conform inscripției, mormântul nu a fost deschis niciodată. În testamentul său, Shakespeare și-a lăsat cea mai mare parte a averii fiicei sale Susanna, o treime a lăsat soției sale Anne.

După 150 de ani de la moartea lui Shakespeare au început să apară primele speculații cu privire la identitatea și opera sa. Au apărut o serie de teorii referitoare la aceste aspecte. Nu știm exact nici cărei comunități religioase a aparținut familia lui.

William Shakespeare este fără îndoială un geniu universal, autor a unei opere dramatice incomparabile. Se spune că a introdus viața în teatru, amestecând tragicul cu burlescul, visul cu realitatea, înțelepciunea cu bufoneria. Marele nostru poet național Mihai Eminescu l-a declarat ”Prieten drag al sufletului meu”. Printre traducătorii români de seamă ai operelor sale se numără Petre Carp, Dragoș Protopopescu, Haig Acterian și Mihail Sebastian.

Teatrele din întreaga lume așează la loc de cinste în repertoriul lor operele sale. Să amintim numai cele care relevă probleme esențiale ale condiției umane: Romeo și Julieta, Iuliu Cezar, Hamlet, Othello, Regele Lear, Macbeth, Antoniu și Cleopatra. Romeo și Julieta este de factură lirică, poetică. Redă drama celor doi îndrăgostiți din Verona, sacrificați de vrajba dintre familiile lor. Moartea fiilor lor le va aduce împăcarea. Piesa este un imn adus dragostei, tinereții și purității sufletești. Hamlet este una din marile capodopere ale lumii. Realizează o imagine grandioasă a contradicțiilor sociale grave ale epocii. Tânărul prinț reântors de la sudii găsește acasă fapte zguduitoare. Asasinarea tatălui său, infidelitatea mamei, falsitatea viciată a curții regale. ”Suferința lui Hamlet este în primul rând suferința umanistului, care constată că vremurile au ieșit din făgașul lor firesc”. Othello are în centru un personaj dotat cu cele mai frumoase calități morale. El cade victimă marii sale încrederi în oameni. Regele Lear este considerată o tragedie monumentală. Bătrânul rege își împarte regatul între cele două fiice, pe cea dea treia o alungă. La rândul lui Lear este alungat, rătăcește în lume, bătrân și orb, doborât sufletește.

Marele dramaturg și romancier Victor Hugo spunea despre Shakespeare că ”este fratele lui Dante. Unul îl completează pe celălalt. Dante încarnează întreaga supranatură, Shakespeare încarnează întreaga natură… Poezia sa este el însuși și totodată este timpul său, ești tu însuți. Asemenea lui Homer, Shakespeare este o stihie”.

Marele poet Mihai Eminescu scrie despre William Shakespeare: ”Shakespeare! Adesea te gândesc cu jale, / Prieten blând al sufletului meu, / Izvorul plin al cânturilor tale / Îmi sare-n gând și le repet mereu / Atât de crud ești tu, și-atât de moale, / Furtună-i azi și linu-i glasul tău; / Ca Dumnezeu te-arăți în mii de fețe / Și-nveți ce-un ev nu poate să te-nvețe”.

Prof. Carol C. Koka


 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 aprilie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.