DSP Satu Mare ne informează: 24-30 aprilie 2014 este Săptămâna Europeană a Vaccinării

În perioada 24-30 aprilie 2014, se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, fiind o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii Europene. Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.

vaccin_71343500Sloganul campaniei de informare-educare este: „Prevenire. Protecţie. Imunizare”, iar tema Săptămânii Europene a Vaccinării în acest an este „Vaccinare pentru viaţă”, campania promovând vaccinarea pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârstele înaintate. Scopul este creşterea acoperirii vaccinale prin creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare.

Trebuie să ne concentrăm asupra tuturor grupelor de vârstă, reamintindu-le părinţilor să-şi vaccineze copii, dar, de asemenea, se pune accent şi pe menţinerea protecţiei personale faţă de bolile care pot fi prevenite, pe tot parcursul vieţii, atât la populaţia generală (vaccinuri pentru boli cu susceptibilitate universală, cum ar fi gripa) cât şi pentru categoriile de persoane la risc (bolnavi cronici, persoane în vârstă, cu imunitatea slăbită, sau turişti care doresc să viziteze ţări exotice etc.)

Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că, în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii.

Cu toate acestea, mulţi copii şi adulţi nu sunt vaccinaţi corespunzător.

Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea, respectiv informaţiile eronate (vehiculate, de exemplu, pe internet) sunt motivele cheie pentru care, mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.

Implementarea pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este declarată „polio-free” (fără poliomielită) încă din 2002, iar în ultimul deceniu numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu peste 90% (iar la noi în ţară, în ultimii ani, din păcate, am putut asista la apariţia unui număr impresionant de cazuri de rujeolă, datorită acoperirii vaccinale necorespunzătoare).

Mai sunt multe de făcut. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În toate ţările există persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune.

Trebuie să înţeleagă toată lumea: prin vaccinare, se realizează atât protejarea individului cât şi a comunităţii. Prin refuzarea vaccinării, nu doar individul şi familia, anturajul strâns sunt expuşi la risc, ci toată comunitatea, implicit acei indivizi din comunitate, care sunt cele mai vulnerabile. Vaccinarea aşadar este şi o dovadă a responsabilităţii şi atenţiei pentru ceilalţi oameni.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 23, 2014. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to DSP Satu Mare ne informează: 24-30 aprilie 2014 este Săptămâna Europeană a Vaccinării

  1. Si noi am primit haitra. Avem 6 ani si credeam ca scapam anul asta e vaccin.Pe mine ma socat raspunsul medicului de familie cand am fost sa ma consult. cine te-a pus sa-l ddai la scoala de la 6 ani? crezi ca sta cineva dupa tine? I-am facut toate vaccinurile din grila + pt hemofilus dar cu bani (priorix, hexa, penta). nu a avut reactii adverse si nici nu a facut pana acum nici o boala cu toate ca in gradinita am trecut prin 2 epidemii de pojar si varsat de vant. Eu am fost vaccinata in copilarie si nu am facut nici una din boli, fratele meu a facut oreon , iar sora mea a facut pojarel ( in copilarie , vaccinati fiind, iar diferenta dintre noi e de 1 an jumate). La munca am avut un coleg de birou cu varsat de vant si in faza contagioasa. nu am luat. depinde si de materialul clientului ce sa zic. am citit si eu de ROR si legatura cu autismul. cred ca e si ceva predispozitie genetica spre autism iar in combinatie cu ROR- ul s-ar declansa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.