Biblioteca Județeană Satu Mare organizează o serie de activități cu ocazia Zilei Naționale a Bibliotecarului și Săptămânii Naționale a Bibliotecilor

La inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), data de 23 aprilie a fost declarată prin Hotărâre de Guvern drept Ziua Bibliotecarilor din România, eveniment ce coincide, la inițiativa UNESCO, cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.

bibliotecasmCu acest prilej, Biblioteca Județeană Satu Mare derulează pe parcursul întregii săptămâni o serie de activități și evenimente profesionale, culturale, de recreere și de promovare a profesiei de bibliotecar, a bibliotecii și a serviciilor oferite de biblioteca publică, evenimente care concentrează experiențele profesionale cele mai relevante din perspectiva bibliotecarilor membri ANBPR.

Ziua de 23 aprilie este dedicată expoziției tematice de carte, sub genericul "Pagini din istoria Cărții și a Bibliotecii", găzduită de către Secția de împrumut pentru copii, urmând ca la data de 24 aprilie să se deruleze activitatea "Ștafeta poveștilor", inclusă în proiectul interjudețean "Biblioteca – fereastră deschisă spre nenumărate vieți". Găzduită în Sala multimedia, cu începere de la orele 1300, la această activitate vor participa elevi de la prestigioasele Colegii Naționale "Ioan Slavici" și "Doamna Stanca", alături de bibliotecari, profesori și documentariști. Scopul proiectului este acela de a-i atrage pe elevi în lumea fascinantă a literaturii, descoperirea şi punerea în valoare a copiilor cu talent artistic, familiarizarea acestora cu biblioteca, cu serviciile oferite de bibliotecă şi cu tehnicile de identificare şi de regăsire a informaţiei, familiarizarea cu actul de creaţie literară, dezvoltarea simţului literar-artistic, formarea deprinderilor de studiu şi lectură, de muncă intelectuală în rândul elevilor. De asemenea proiectul îşi propune familiarizarea copiilor cu lumea poveștilor, redescoperirea eroilor din basme, educarea actului creaţiei şi dezvoltarea talentului narativ şi artistic al elevilor.

Ziua de vineri, 25 aprilie, este dedicată unei activități care s-a bucurat de un succes deosebit și în anii precedenți, "Bibliotecar pentru o zi". De această dată, bibliotecari vor fi copii instituționalizați, activitatea fiind organizată în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

"Aflată la a treia ediție, această activitate a stârnit interesul multor elevi. Sperăm ca o parte dintre ei să prindă drag de profesia de bibliotecar și să se pregătească temeinic și din timp pentru această frumoasă provocare" , a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Săptămâna Națională a Bibliotecilor se va încheia sâmbătă, 26 aprilie, cu un colocviu profesional și o excursie documentară, sub genericul "De la cartea de căpătâi la biblioteca de suflet". Bibliotecarii sătmăreni vor fi oaspeții colegilor lor maramureșeni de la Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" din Baia Mare și de la Biblioteca Municipală "Laurențiu Ulici" Sighetu-Marmației.

"Marcarea zilei de 23 aprilie ca zi națională a bibliotecarilor din România reprezintă recunoașterea publică a instituției bibliotecare, locul în care bibliotecarii dau cărții un rol indispensabil, esențial, de educare și culturalizare. În această zi sărbătorim bibliotecarul ca un bun profesionist, dăruit acestei meserii. Cei care beneficiază de serviciile lui, știu că el, bibliotecarul, din fiecare localitate, fiecare compartiment sau serviciu de bibliotecă rămâne același pasionat de propria-i profesie", a declarat Angela Câmpian, președinte ANBPR, filiala Satu Mare.

În cadrul filialei ANBPR Satu Mare, membră în Asociația Națională încă de la înființarea ei, din 1990, își desfășoară activitatea 92 de bibliotecari.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 23, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.