Interpreta sătmăreană de folk Georgeta Govor și-a lansat primul CD, intitulat ”Te-am căutat”

Ședința Cenaclului ”Afirmarea”, din 26 aprilie 2014 s-a desfășurat în prezența a numeroși poeți, scriitori și iubitori de literatură și muzică. Conducătorul cenaclului, poetul Ion Bala a anunțat următoarea ordine de zi: lansarea CD-ului cu muzică folk al Georgetei Govor, ”Te-am căutat”, lansarea volumului de poezii ”Omul de cenușă”, a poetului și scriitorului Mihai Sas și, în final, s-a citit un grupaj de poeme din creațiile sale poetul Iosif Săvian.

10266994_670549696313847_1760802716_oÎn cuvântul său introductiv, Claudiu Govor a spus că ziua aceasta este una specială, pentru că Georgeta Govor își lansează primul ei CD, deși cântă muzică folk de multă vreme. CD-ul conține 11 piese reunite sub titlul ”Te-am căutat”. Această lansare dovedește că poezia sătmăreană nu este cu nimic mai prejos decât în alte părți ale țării. Asistența a putut audia mai multe piese în interpretarea Georgetei Govor și a lui Octavian Bud, pe versurile lui Adrian Păunescu, Nicolae Labiș, Emil Botta dar și a poeților sătmăreni Ovidiu Suciu, Ioan Sălăjanu și Ion Bala. Pe coperta CD–ului sunt menționați cei care acompaniază la chitară: Georgeta Govor, Octavian Bud și Adrian Dragoș, la pian Sebi Bodea, la vioară Dorel Lauran, percuție Cserey Csaba (Csabcsi), aranjament muzical Adrian Dragoș. CD-ul a fost realizat în studiourile din Odoreu (Nelu Tarța și Adrian Dragoș), cu sprijinul sponsorilor Sorin Ghilea și Claudiu Govor.

Claudiu Govor i-a informat pe cei prezenți că în toamna acestui an se intenționează lansarea unui nou CD, numai pe versurile poeților sătmăreni, aceștia fiind rugați să prezinte poeziile până la data de 1 iulie 2014.

În cuvântul său, Voicu D. Rusu a arătat că prin această lansare se confirmă faptul că la Satu Mare folkul a rămas viu și că e un gen muzical peren. Este deosebit de îmbucurător că au fost puse pe muzică și versurile unor poeți sătmăreni. La ședința cenaclului a fost prezent poetul Ioan Rațiu din București, care a dat citire unui rondel dedicat venirii lui la Satu Mare. El a mai făcut precizarea că școala de poezie sătmăreană este foarte bine apreciată în capitală.

A urmat lansarea volumului de poeme ”Omul de cenușă” a poetului Mihai Sas, volum apărut în Colecția ”Poeții secolului XXI”, la Editura Inspirescu din Satu Mare, cu un cuvânt înainte de George Terziu. Acesta consideră că poetul și-a scris cartea în cel mai adevărat spirit cartezian, care dezvăluie un autor la vârsta adolescentină, la vremea întrebărilor întrebătoare. El este un om al logicii, un gânditor, poezia lui vrea să redea realitatea sufletului său. ”Nu mai am decât o singură dorință/ Să-mi tălmăcesc inima/ Să-mi storc ultima picătură/ Sucul rodului ce anii l-au copt/ Atâta vreme cât mai exist/ Nu glorie, nici bogăție/ Eu râvnesc ceva mult mai de preț/ Bucuria de a crea”.

10309839_670549706313846_1607171871_oA mai vorbit despre poemele lui Mihai Sas, Demian Stan, care l-a felicitat pe autor și și-a exprimat convingerea că poate scrie poezie în paralel cu proză. I-a plăcut în special poezia „Nufărul în oglinda apei”, pe care a citit-o: “Ai fost atât de aproape de mine/ Cum numai floarea nufărului, Este de oglinda apei / Acum te-ai depărtat atât de mult/ Parcă timpul ne-ar fi alungat/ În direcții opuse/ Pe oglinda fără contur a lumii/ Străini am devenit/ Ești atât de rătăcită în univers/ Unde numai gândul și amintirea/ Te mai pot afla/ Cum izvorul găsește drumul către mare”. Voicu D. Rusu l-a rugat pe autor să fie el însuși, să nu scrie cum scriu alții ci să scrie așa cum simte el.

În ultima parte a ședinței cenaclului a citit un grupaj de pezii din creația sa poetul Iosif Săvian. Au făcut aprecieri pe marginea poemelor citite, poetul Ioan Andreica, Ioan Rațiu, care a remarcat că cei doi poeți, Mihai Sas și Iosif Săvian, prin creațiile lor, sunt unici, ei definesc poezia în felul lor, ”pentru că fiecare om ascunde în el o comoară”. Despre poemele citite au mai vorbit Gheorghe Crețu și Ion Bala. Acesta din urmă a remarcat faptul că poezia lui Iosif Săvean se apropie de stilul bacovian.

Printre participanți la ședința cenaclului i-am remarcat pe Gheorghe Cormoș, Ovidiu Suciu, Cornel Burcea, Sas Cecilia, Vasile Bărbuș Crățu, Liliana Lazăr, Sorin Ghilea cu familia, Ioan Maroșan, Cerecheș Viorica, Lia-Florica Koka, Rodica Mare, Gheorghe Nemet și alții.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 26, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.