Veteranii de Război au fost sărbătoriți de ziua lor la Muzeul Județean Satu Mare

Marți, 29 aprilie, Muzeul Județean de Istorie Satu Mare și Asociația Națională a Veteranilor de Război, filiala Dr. ”Vasile Lucaciu“ Satu Mare, au organizat a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Veteranilor de Război. Această zi a fost instituită în anul 1902, de regele Carol I, având la bază prevederile Convenției de la Geneva din 1870, în onoarea ostașilor români acoperiți de glorie în Războiul de Independență a României, la 25 de ani de la decretarea mobilizării în 1877. Această zi a devenit din 2007, prin HG nr. 1.222 din 10 octombrie 2007, Ziua Veteranilor de Război.

10287955_672205919481558_2128934103_oAdunarea festivă a fost onorată la Satu Mare prin prezența dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare, Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, generalul de brigadă (r) Gheorghe Săveanu, președintele de onoare a Asociației Veteranilor de Război ”Dr. Vasile Lucaciu”, filiala Satu Mare, dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naționale filiala Satu Mare, lt. col. Bogdan Dumitru, din partea Centrului Militar Județean Satu Mare. Au mai fost prezenți veterani de război, reprezentanți ai unor instituții militare, ai ofițerilor în rezervă și retragere, ofițeri, subofițeri, profesori și elevi de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

După cuvântul de deschidere rostit de dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, cei prezenți au asistat la intonarea Imnului de stat al României. A urmat prezentarea unui raport asupra activității Asociației Veteranilor de Război din județul Satu Mare și a problemelor cu care se confruntă asociația, de către col (r) Nicolae Codreanu. În cuvântul său a prezentat geneza acestei zile comemorative, când în 1902 un grup de veterani de la 1877-1778, s-au adresat suveranului Carol I, care prin Înaltul Decret Regal a instituit Ziua Veteranilor de Război ”Ca semn de recunoaștere a meritelor deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României”.

Dacă în anii regimului comunist erau sărbătoriți doar cei care au luptat pe frontul antihitlerist, iar cei care au luptat pe frontul de est au fost marginalizați sau chiar au avut de suferit, după 1990 prin grija gen. Marin Dragnea, prin H.G. nr. 1.222/2007 s-a putut institui Ziua Veteranilor de Război pentru toți care au luptat sub drapel pentru țară.

Col. (r) Nicolae Codreanu a prezentat unele doleanțe ale veteranilor de război, tot mai puțini de la an la an. Astfel veteranii solicită asigurarea asistenței medicale, a medicamentelor și protezelor. Acordarea biletelor de tratament în stațiunile balneoclimaterice, majorarea alocațiilor veteranilor, care în momentul de față este de 409 lei pentru marii mutilați și de 220 de lei pentru ceilalți veterani, în timp ce, în unele țări se acordă 2.500 de euro și chiar mai mult. Este de neînțeles de ce în multe localități nu s-a respectat legea cu privire la acordarea unui hectar de teren veteranilor. Veteranii cer să se asigure transportul gratuit pe mijloacele de transport interurban. O altă problemă cu care se confruntă veteranii este problema scutirii de impozite și taxe locale și problema impozitării pensiilor veteranilor de război.

În cuvântul său, prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram și-a exprimat întreaga recunoștință față de veteranii de război, și a transmis un respectos salut, ca reprezentant al guvernului în teritoriu, tuturor veteranilor, văduvelor de război și urmașilor acestora. El a urat multă sănătate tuturor.

10328074_672205906148226_150688262_oLa rândul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a transmis un  respectos salut tuturor veteranilor de ziua lor. ”Jertfa veteranilor va fi întotdeauna un exemplu pentru noi toți. Merită profunda noastră recunoștință veteranii deoarece au lăsat activitatea lor pașnică și au plecat pe front să lupte în tranșee pentru țara lor”, a spus acesta. Adrian Ștef și-a manifestat încrederea că în viitor nu va fi nevoie ca românii să lupte pentru țara lor. El a prezentat auditorului faptele dr. Vasile Lucaciu, care prin tratativele pe care le-a dus, are un merit incontestabil că orașul Satu Mare a revenit României. Ștef a subliniat de asemenea că instituția pe care o conduce va sprijini și în viitor Asociația Veteranilor de Război.

Generalul de brigadă (r) Gheorghe Săveanu, președintele de onoare al Asociației Veteranilor de  Război Satu Mare, a împărtășit unele preocupări și realizări pe când era președinte activ al asociației. A vorbit de ororile războiului, de evenimentele tragice din tristul an 1940, pierderea Basarabiei, Bucovinei de nord, a Ținutului Herța, a Cadrilarterului și Ardealului de nord. A vorbit despre plecarea lui pe front, în primăvara anului 1944, despre prizonierat, despre faptul că a acceptat să lupte pe frontul de vest pentru eliberarea întregului teritoriu național, despre luptele de pe teritoriul Ungariei și Cehoslovaciei, până la 12 mai 1945, când au capitulat ultimele unități germane. S-a întors acasă pe jos, 1.700 de kilometri. Generalul de brigadă (r) Gheorghe Săveanu a cerut ca cei care au participat la manifestare să nu-i uite niciodată pe eroii care s-au jertfit pentru țară.

10288072_672205929481557_849645082_oUn călduros salut din partea Centrului Militar Județean Satu Mare a transmis lt. col. Dumitru Bogdan. El a subliniat că sunt omagiați toți veteranii de război care au luptat pentru patrie, exemplul lor va fi mereu viu și va fi un imbold pentru generația de astăzi. Veteranii sunt eroii vii ai poporului român.

Directorul Arhivelor Naționale, filiala Satu Mare, dr. Lucian Cucuiet, a rememorat evenmentele petrecute cu 95 de ani în urmă în județul Satu Mare, luptele pentru eliberarea nord-vestului țării de către armata română, care a făcut posibilă instaurarea administrației românești la Satu Mare. S-a oprit asupra meritelor pe care le are revista ”Eroii Neamului” în cinstirea și popularizarea faptelor de arme din trecut. La rândul său col. (r.) Radu Olah a transmis urările de sănătate veteranilor de război de ziua lor și a propus dezvelirea unei plăci comemorative, de mari dimensiuni la Satu Mare, care să conțină numele tuturor veteranilor de război sătmăreni.

Festivitatea s-a încheiat cu prezentarea unui frumos program artistic de către Ansamblul ”Codirișorul” al Palatului Copiilor Satu Mare, sub îndrumarea profesorului Nicu Miclăuș.

10332910_672205902814893_867215296_o

                                                                                                                                     

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 29, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.