A fost dezvelită o placă comemorativă în memoria scriitorului, traducătorului și avocatului Alexandru Pintescu

În cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Culturale Poesis și împlinirii a 25 de ani de la apariția revistei Poesis, joi, 8 mai, la orele 17.00 a avut loc dezvelirea plăcii comemorative ”Alexandru Pintescu” de pe fațada Blocului nr. 7 de pe Bulevardul Traian.

DSCN1507Cei prezenți la manifestare au asistat la săvârșirea de către preotul ortodox Marian Miclăuș a unei slujbe de pomenire și la sfințirea plăcii comemorative, după care a vorbit poetul George Vulturescu, director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Satu Mare, evocând personalitatea și opera lui Alexandru Pintescu.

George Vulturescu a citit un fragment din Testamentul liric al poetului, de Gheorghe Glodeanu, care nu a putut fi prezent la eveniment: ”Atâta timp cât a trăit, Alexandru Pintescu a ars intens pe toate planurile, ignorând lutul fragil al ființei sale biologice. Volumul Calvaria nu este numai o carte a maturității depline, ci veritabil testament al unui poet de ecepție”. Din partea foștilor colegi de barou au vorbit avocații Horea Ungur și Valeriu-Petru Bancea, alături de care a activat Alexandru Pintescu până în 2003. Au fost evocate amintiri din tinerețea poetului de către fratele acestuia Alexandru, inginer din Timișoara.

DSCN1505La dezvelirea plăcii comemorative au ținut să fie prezenți un număr mare de poeți, scriitori, ziariști, prieteni ai poetului precum și membrii de familie. Printre cei prezenți i-am remarcat pe Ștefan Oniga și Marciana, fiica Miruna Ciubuș, soții Sorkin din SUA, Ion Tomescu, Mariana Gârbe, Imolla Kiss, Ramona Moiș, Mircea Drăgan, Iona Moldovan, Maria Rusu, Claudia Vulturescu, Vasile Mic, Voicu D. Rusu, Ionel Mateuță, Ioan Nistor, Ion Bala, Alexandru și Maria Zotta, col. (r) Voicu Șichet, Mihai și Cecilia Sas, Ioan Anițaș, Carol C. Koka, Livia Mărcan, Ioan Andreica, Ioan Sălăjanu, Loredana Știrbu, Gheorghe Crețu, Ioan Rațiu și mulții alții.

DSCN1504Alexandru Pintescu (numele său la naștere fiind Alexandru Gorșcovaz) s-a născut la 5 februarie 1947 în Zalău și a decedat la Vatra Dornei în 30 aprilie 2003. A urmat Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, apoi Facultatea de Drept (1971) și Facultatea de Filozofie de la Cluj (1977). Din anul 1971 a profesat în avocatură la Satu Mare. S-a implicat cu dăruire în proiecte culturale activând în cadrul cenaclului literar ”Afirmarea” și în publicația ”Pagini sătmărene”.

A debutat cu poezie în revista ”Amfiteatru” (1967), fiind inclus în antologiile de debut colectiv: ”Popas printre poeții tineri”, Editura Dacia, 1974 și ”Caietul debutanților”, Editura Albatros, 1979. În 1990, atunci când poetul George Vulturescu a fondat revista ”Poesis”, Alexandru Pintescu s-a alăturat acestui proiect cultural, onorându-l cu scrisul său. De-a lungul anilor a publicat zece cărți de poezie, șapte cărți de eseuri și critică literară, ultima fiind ”Vârsta de bronz a criticului sau ”Critica între epifamie și entolehie”, care a apărut postum. A tradus poezie sovietică modernă și contemporană din Anna Ahmatova și Boris Pasternak. Alexandru Pintescu a fost din 1990 membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.