Ziua de 9 Mai cu multiplele ei semnificații a fost marcată în municipiile Satu Mare și Carei

Vineri, 9 mai, în prezența oficialităților județene și municipale, la Monumentul Ostașului Român din Piața ”Dr. Vasile Lucaciu” a avut loc ceremonia de depunere de coroane de flori, cu ocazia zilei de 9 Mai, Ziua proclamării Independenței de stat a României la 1877, și a împlinirii a 69 de ani de la victoria coaliției antihitleriste asupra Germaniei hitleriste și a Zilei Europei. De asemenea, în centrul municipiului Carei, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român au avut loc manifestări solemne în cinstea acestei zile.

Au fost prezenți prefectul județului, dr. Eugeniu Avram, subprefectul județului, Altfatter Tamás, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele CJ, Rudolf Riedl, viceprimarii municipiului, dr. Radu Roca și Marcela Papici. Au mai participat parlamentarii Valer Marian, Octavian Petric și Kereskényi Gábor.

Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele protopop ortodox Ioan Socolan, de protopopul greco-catolic Dumitru Roman și de preotul militar Cristian Silaghi. Garda de onoare a fost alcătuită din militarii Garnizoanei, Jandarmeriei și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare. Despre semnificația zilei de 9 mai a vorbit preotul militar al Garnizoanei, Cristian Silaghi.

Festivitatea a început cu intonarea imnului de stat al României, moment urmat de un Te-Deum, și un paus la care au participat toți oficialii sătmăreni prezenți. A urmat ceremonia de depunere de coroane de flori din partea Instituției Prefectului Satu Mare, Primăriei Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Instituțiilor subordonate Ministerului Public, Ministerului Justiției, Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Apărării Naționale, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Asociației Naționale a Veteranilor de Război filiala Satu Mare, Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”, Uniunii ”Vatra Românească”, Asociației Județene a Pensionarior, și a partidelor și formațiunilor politice: Alianța PSD-UNPR-PC și PNL, PDL, PMP, UDMR, FC, PPDD. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

DSC_0682

DSC_0683

DSC_0685

DSC_0687

DSC_0688

DSC_0689

DSC_0694

DSC_0697

DSC_0701

DSC_0702

DSC_0703

DSC_0707

DSC_0710

DSC_0712

DSC_0713

DSC_0714

DSC_0717

DSC_0719

DSC_0720

DSC_0722

DSC_0723

DSC_0726

DSC_0727

DSC_0735

DSC_0737

DSC_0740

DSC_0744

DSC_0747

DSC_0750

DSC_0757

DSC_0759

DSC_0762

În urmă cu 137 de ani, ministrul de externe al României, Mihail Kogălniceanu proclama de la tribuna Parlamentului independența de stat a României. Acest demers exprima voința întregii națiuni care s-a mobilizat în totalitate, aducându-și contribuția la consimțirea independenței de stat pe câmpurile de luptă de la sud de Dunăre. Cu 69 de ani în urmă coaliția Națiunilor Unite învingea după o încleștare de șase ani Germania hitleristă, obținând capitularea necondiționată a acesteia la 9 mai 1945. România a avut o contribuție decisivă la zdrobirea nazismului, prin atitudinea sa de la 23 august 1944, scurtând astfel durata războiului cu șase luni.

În mod fericit, ziua de 9 mai este și Ziua Europei. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. La 9 mai 1950, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței și Germaniei, ducând astfel la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, mai apoi la crearea Uniunii Europene.

Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei au fost marcate și la Carei, vineri, 9 mai 2014, de la ora 11.30 pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român printr-un scurt moment solemn.

După intonarea imnului de stat al României, Bogdan Georgescu, director al Direcţiei de Cultură şi Sport Carei a ţinut o scurtă cuvântare despre importanţa acestei zile, după care au urmat: un Te Deum oficiat de preoţi din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei, depuneri de coroane din partea instituţiilor publice, a partidelor politice, a asociaţiilor în memoria eroilor căzuți în lupta pentru obținerea Independenței de Stat, un scurt moment artistic susţinut de elevi de la Liceul Teoretic Carei, pregătiţi de prof. Vlad Paşca şi prof. Adrian Paşca, care au interpretat două melodii, iar Marnicaş Gabriela şi Adrian Ştefănuţi au recitat două poezii.
DSC_0183r
DSC_0189r
DSC_0211r
DSC_0216r
DSC_0221r
DSC_0228r

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.