Ce se mai întâmplă la „maşina misterelor”? Acceleratorul de la Geneva, oprit timp de 2 ani

Large Hadron Collider (LHC) este cel mai „puternic” accelerator construit vreodata. Cu o circumferinta de circa 27 km, situat la 100 metri sub pamant intre Franta si Elvetia, permite studiul particulelor care rezulta in urma ciocnirii fasciculelor de protoni sau protoni si ioni de plumb care au o viteza foarte apropiata de cea a luminii.

lhc_hall_1_72d6912de0La LHC sunt in functiune patru mari experimente, ATLAS, CMS, ALICe si LHCb. Cel mai mare dintre acestea, ATLAS, are o lungime de 46 de metri si o inaltime de 26 metri. Semnale ale existentei bosonului Higgs, cel care demonstreaza ca mecanismul care da masa tutoror particulelor care exista in cadrul Modelului Standard al fisicii particulelor elementare este cel imaginat de oamenii de stiinta, au fost descoperite de ATLAS si CMS.

Citiţi mai mult: Ce se mai întâmplă la „maşina misterelor”? Acceleratorul de la Geneva, oprit timp de 2 ani. VEZI de ce – Clubul de ştiinţă > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-se-mai-intampla-la-masina-misterelor-acceleratorul-de-la-geneva-oprit-timp-de-2-ani-10237.html#ixzz2Ks8PwkFk
EVZ.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.