Zilele Culturale Poesis 2014, sub semnul aniversării a 25 de ani de la apariția revistei Poesis

Vineri, 9 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Porumbescu” a avut loc deschiderea festivă a Zilelor Culturale Poesis 2014, sub semnul aniversării a 25 ani de la apariția revistei Poesis. Cuvântul de deschidere a fost rostit de George Vulturescu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național al județului Satu Mare, directorul fondator al revistei Poesis, care a urat bun venit oaspeților, tuturor celor prezenți, iubitori de literatură, poeți și scriitori.

DSCN1515S-a subliniat importanța momentului cultural sărbătorit, revista Poesis fiind o revistă valoroasă și căutată care a schimbat cultura Sătmarului. Vorbitorul s-a referit și la semnificația istorică a zilei de 9 Mai, tripla semnificație a ei pentru poporul român. Pe partea dreaptă a marelui hol al Casei de Cultură, pe un panou imens au fost expuse portretele scriitorilor și poeților sătmăreni trecuți în veșnicie. Pentru ei, părintele protopop ortodox Ioan Socolan a făcut o scurtă rugăciune.

DSCN1513La deschiderea festivă a fost prezent dr. Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare care în cuvântul său a arătat că este mândru că revista Poesis apare în județul nostru. Cu această revistă, Satu Mare s-a impus ca un centru cultural de mare importanță, chiar și pe plan internațional. Prefectul dr. Eugeniu Avram a promis tot sprijinul în editarea revistei și în continuare urându-i ”La mulți Ani!”. La rândul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a felicitat revista de la a cărui apariție a trecut 25 ani. I-a felicitat pe toți aceia care cu 25 de ani în urmă au înființat această revistă, Consiliul Județean s-a implicat de-a lungul anilor în sprijinirea acestei publicații unice în țară.

Viceprimarul dr. Radu Roca a urat bun venit tuturor invitaților. A subliniat faptul că revista sărbătorită a ajuns la maturitate. Apariția ei în continuare demonstrează deschiderea sătmărenilor spre cultură, este o revistă valoroasă și căutată. Ea a schimbat pe drept cuvânt cultura Sătmarului. Primăria s-a angajat și în continuare în sprijinirea culturii sătmărene.

DSCN1517A urmat înmânarea oaspeților sosiți din țară și străinătate a medaliilor jubiliare în prezența oficialităților amintiți și a profesorului universitar dr. Gavril Ardelean prorectorul Universității ”Vasile Goldiș” Arad, filiala Satu Mare. Au primit aceste medalii Nora Iuga din București, Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, poetul Traian Ștef, poetul Adam Puslojici din Serbia. Acesta a dat citire poeziei ”Cerească atingere” închinată lui Lucian Blaga, sărbătorit în aceste zile. Au mai primit medalii jubiliare Vasile Tărâțeanu din Cernăuți (Ucraina), scriitorul Beke Mihály András din Ungaria care a venit din partea președintelui Uniunii Scriitorilor din Ungaria, care nu a putut fi prezent, împreună cu poetul Vida Gábor. Beke Mihály András a dat citire, în limba română, mesajului Uniunii Scriitorilor din Ungaria adresat revistei Poesis la jubileul de 25 de ani de la apariție. În prima parte a festivităților au mai primit medalii jubiliare scriitorul și traducătorul american Adam Sorkin, Mircea Muthu din Cluj-Napoca, Alexandru Cistelecan și Ion Tomescu, membru fondator APLER.

DSCN1524

DSCN1511

DSCN1523După o scurtă pauză a urmat colocviul Posteritatea poeziei lui Lucian Blaga, în cadrul căruia au luat cuvântul Alexandru Cistelecan, Mircea Muthu și Varujan Vosganian. Conform programului, a urmat deplasarea la Carei unde a avut loc o seară de poezie, s-a continuat decernarea medaliilor jubiliare și a premiilor Frontiera Poesis-2014, s-a audiat muzică veche în interpretarea formațiilor ”Collegium” și ”Trio Consonantia”. În ziua de 10 mai manifestările dedicate Zilelor Culturale Poesis vor continua la Negrești-Oaș cu prezentarea de cărți și reviste literare, va avea loc un recital de poezie și un concurs.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.