AJOFM Satu Mare vă informează cu privire la ucenicia la locul de muncă

Ucenicia la locul de muncă este o modalitate de formare profesională, care se realizează în baza unui contract de muncă de tip particular. Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract ce se încheie pe durată determinată, prin care ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unui angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

ucenicieContractul de ucenicie la locul de muncă se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română. Se înregistrează în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregatească ucenicul și nu poate fi mai mare de 36 de luni și mai mică de 12 luni.

Poate să fie ucenic orice persoană fizică cu vârsta între 16 și 25 de ani și care nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă. De asemenea poate să fie ucenic o persoană de 15 ani cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali, pentru activităti potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de ucenicie la locul de muncă sunt:

– actul de identitate, în original și în copie;

– certificatul de naștere, în original și în copie;

– copii legalizate ale actelor de studii;

– certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea muncii în care se organizează ucenicia;

– acordul scris al părinților sau, dupa caz, al reprezentanților legali pentru persoanele care au vârsta de 15 ani.

Salariul ucenicului este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână. Angajatorul poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare în baza unei convenții.

Suma lunară se acordă angajatorilor proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum și pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului. Orice informație legată de ucenicie o puteți obține de la AJOFM Satu Mare, strada Ion Ghica nr. 36 sau telefonic de la numărul 0261/770237.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 12, 2014. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.