Ileana Blidar: Femeile antreprenor pot da viață economiei sătmărene

”Mă întâlnesc cu doamne deosebite în fiecare zi, în piețele și târgurile din colegiul 2 din Satu Mare. Sunt luptătoare, inteligente, muncitoare, mame bune, care au grijă de familie. Sunt creative și curajoase. Harnice foc! Cunosc sătmărencele. Știu că multe dintre ele ar putea să pună pe picioare o firmă sau să își transforme afacerea într-una de succes cu un pic de suport financiar la start.

Ileana BlidarAstăzi, aproape 4 din 10 dintre firmele active din Satu Mare aparțin femeilor. Secretul lor? Munca neobosită – la fel cum fac și eu. Dacă este voință, găsim și mijloacele potrivite.

Iată care sunt programele unde putem găsi sprijin din partea statului: 

1. Programe pentru femei care dețin deja o firmă:

EximBank oferă linii de credit cu dobândă subvenţionată, cu 5 puncte procentuale mai mică decât dobânda standard. Creditul poate ajunge la maximum 100.000 euro pentru o perioadă de 1 an în cazul creditelor ce vizează activitatea curentă a firmei, respectiv de 5 ani pentru creditele de investiţii.

Programul Femeia Manager oferă până la 41.500 lei pentru finanţarea planurilor de afaceri. Suma primită se ridică la maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate. 

2. Programe pentru femei care doresc să pornească o afacere:

Programul pentru tinerii debutanți în afaceri a fost lansat în anul 2011 chiar la inițiativa actualei deputate de Țara Oașului, Andreea Paul. Orice persoană care dorește să  își creeze pentru prima dată o firmă poate beneficia de până la 10.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute în planul de afaceri și de o garanție din partea statului de până la 80% din valoarea creditului. Obligația este de a crea cel puțin două locuri de muncă. În cazul în care firma are 4 salariați, beneficiază de scutire de la plata CAS.  

3. Prin proiectele derulate prin fonduri europene femeile pot beneficia de consultanță și de informații pentru fiecare pas necesar punerii pe roate a unei afaceri. Este vorba despre:

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane:

  • Axa Prioritară 3, măsura 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale” oferă pregătire pentru iniţierea unei afaceri şi cursuri în managementul şi organizarea muncii.
  • Axa Prioritară 6, măsura 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”, prin care femeile beneficiază de sprijin pentru inițierea unei afaceri.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală susține proiectele derulate de femei sau tineri cu vârsta până în 40 de ani la data depunerii proiectului, prin:

  • Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.
  • Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”.

„Să nu subestimăm femeile din mediul rural. Ele nu au unghiile lungi şi vopsite roz ca bombonelele. Ele au mâinile bătătorite de muncă. În Certeze, cea mai bogată localitate din România, enclava de antreprenoriat din Ţara Oaşului, o doamnă m-a întrebat cum se face hedging valutar” mi-a spus Andreea Paul, Prim-Vicepreședinte al PDL și deputat de Țara Oașului. Hedgingul se referă la acoperirea riscului valutar în cazul unui contract de export.

Vă stau la dispoziție pentru informații suplimentare la adresa: deputatileanablidar@gmail.com și deputatandreeapaul@gmail.com

Ileana Blidar

Candidată ca deputat în Colegiul 2 din Satu Mare

Președinta Organizației de Femei a PDL Satu Mare

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2014. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.