La cea mai recentă ședință a Cenaclului ”Afirmarea” au citit poezie Ioan-Ciprian Moroșanu și Ioan Rațiu

Sâmbătă, 17 mai 2014, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc o nouă ședință a Cenaclului literar ”Afirmarea” condus de poetul Ion Bala. Cu această ocazie a debutat în cadrul cenaclului citind din creațiile sale, poetul Ioan Ciprian Moroșanu.

DSC_0016El s-a născut pe 11 februarie 1972 în Fălticeni, județul Suceava. În urma căsătoriei a locuit timp de 7 ani în orașul Soroca din Republica Moldova. A absolvit Liceul Teoretic ”Nicu Gane” din Fălticeni. Locuiește din 2011 în Satu Mare și aproximativ tot de atunci scrie poezii. A publicat în revistele ”Cervantes”, ”Popasuri Culturale Românești”, ”Dor de dor” (Pitești) și a apărut în mai multe antologii de poezii.

În cadrul cenaclului a citit un grupaj de poeme care în cea mai mare parte au avut ca tematică dragostea. Au fost citite poeziile: ”Iubirea de basm”, ”Elogiul unui vis”, ”În umbra serii”, ”Să-mi dai iubire”, ”Vis de iubire”, ”Tu nu știi”, ”Luna”, ”De ce-ai venit”, ”Sărbătoarea iubirii” și ”Epilog”. Redăm prima dintre ele:

Iubirea de basm

”Hai vino, iubito, cu-credere-n basm,

Acolo, tot binele-nvinge;

Ascunde-ți privirea de-amar și marasm

Și mâna mea caldă-o atinge!

 

Să mergem călare pe-un cal năzdrăvan

În țara lui Soare-Răsare;

Acolo-ntr-o zi, cât aici într-un an

Va crește iubirea de mare.

 

Ți-oi da un palat minunat, de cleștar,

O să-ți spun și caleașcă la scară,

Un zmeu cât un munte voi pune portar,

Iar eu voi cânta la chitară.

 

În dar o să-ți dau o grădină cu flori

Și toate-or zâmbi fermecate,

Tu versuri mi-ai spune din seară în zori

Și binele-a șade în toate.

 

Vom fi fericiți cât o mie de vieți

Iubirea e fără de moarte;

Cânta-ne-or în stihuri iubiții poeți

Și-or da fiecărui o carte…”

Așa cum autorul însuși recunoaște, ”În luna iunie 2012 am simțit o dorință teribilă de a-mi exprima sentimentele, simțurile, trăirile în versuri. M-am întâlnit cu muza… am căutat-o eu sau m-a găsit ea, nu știu. Știu acum că mi-a ocupat inima și îmi umple viața”.

DSC_0013Poetul Gheorghe Crețu a apreciat pozitiv poemele citite, după el, acestea pot fi foarte ușor puse pe muzică, aspect dealtfel remarcat și de Ioan Sălăjanu. Acesta a adăugat că obiectivul principal al autorului trebuie să fie ”găsirea unui stil personal”. ”Este o poezie bine închegată și cu mesaj ceea ce este foarte important”, a evidențiat Mihai Sas. Faptul că în creația poetului debutant la cenaclu, s-a făcut referire la influența eminesciană, Mihai Sas a spus că: ”În fiecare om există câte un pic de Eminescu, fiindcă noi cu toții îl iubim pe Eminescu”. Autorului i s-a recomandat să vină mai des la cenaclu, fiindcă merită să persevereze.

Poetul Ioan Rațiu din București a subliniat faptul că autorul scrie poezie doar de doi ani.I-a recomandat multă atenție la cuvintele de legătură. Poeziile sun scrise bine dar ele mai pot fi ”șlefuite” și atunci vor ieși din ele diamante. Ioan Rațiu este convins că autorul va face în viitor salturi calitative, fiindcă este evident că are talent. Trebuie să urmeze calea spre finalizarea unui volum. S-au mai exprimat pe marginea poemelor citite poetul Gheorghe Cormoș, care a observat folosirea unor cuvinte și chiar rime, într-un mod forțat, Adrian Avășan și Ovidiu Mica.

Concluzionând, poetul Ion Bala a afirmat că avem în fașă, în mod evident, un poet talentat, care folosește un limbaj bogat, păcat că este cam restrâns ca tematică. Rămâne să-și revadă unele poezii și să aibă în vedere crearea unui stil propriu. Nu ar strica dacă ar face ”o baie de poezie din Marin Sorescu și Nichita Stănescu”. Ioan Ciprian Moroșanu a mulțumit pentru că i s-a oferit ocazia să-și citească poeziile la cenaclu. A mulțumit pentru observațiile făcute și a promis că va ține cont de el.

În partea a doua a ședinței cenaclului, poetul Ioan Rațiu din București, conducătorul cenaclului Orpheon, a citit din ultimele sale creații. El și-a manifestat admirația pentru creatorii de poezie și proză din județul Satu Mare, creatori de certă valoare, constatată și cu ocazia Zilelor Culturale Poesis.

În rândul participanților la ședința cenaclului, în afară de cei care au luat cuvântul, i-am remarcat pe: Mare Rodica, Cecilia Sas, Carol C. Koka de la Actualitatea sătmăreană, Durla Alexandru, Geanina Beres, Lia-Florica Koka și Georgeta Govor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 17, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.