A fost inaugurat Situl Arheologic Medieșu Aurit-Șuculeu, din vremea dacilor liberi, unic în Europa

La o jumătate de oră de mers cu autocarul de la Satu Mare, puteți ajunge în comuna Medieșu Aurit, în hotarul căreia, în urmă cu mai mulți ani s-au descoperit celebrele cuptoare dacice de ars ceramică. Situl se întinde pe o suprafață de 0,25 hectare. Primele cuptoare au ieșit la iveală în anul 1964, în urma săpăturilor efectuate de dr. Tiberiu Bader și alți specialiști, care au stabilit vârsta acestor cuptoare și că ele aparțin dacilor liberi. Cercetările s-au făcut în mai multe etape, 1964-1970, respectiv 1995-1997. Cercetările care s-au efectuat în zilele noastre cu metode moderne, estimează numărul cuptoarelor la 200, ceea ce indică existența unui centru ceramic dintre cele mai mari din Europa.

DSC_0025

DSC_0024

DSC_0001

DSC_0002

DSC_0003

DSC_0004

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0007În urmă cu un an, arheologii Muzeului Județean de Istorie Satu Mare au reluat săpăturile în zona cuptoarelor, alături de ei lucrând și elevii de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” coordonați de profesorii Octavian Onac și Radu David. Elevii au reușit să restaureze un cuptor pe care l-au repus în funcțiune după 2.000 de ani. Prin cooperare transfrontalieră cu Muzeul ”Jósza András” din Nyiregyháza, cu sprijinul directorului Körösföj Zsolt, s-a reușit amenajarea Parcului Arheologic inaugurat ieri, de Ziua Internațională a Muzeelor. Programul transfrontalier a fost finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Valoarea finanțării s-a ridicat la 170.000 de euro pentru partea română și 150.000 euro pentru partea maghiară. A fost amenajate o locuință adâncită, cu inventarul aferent, o groapă de provizii și mai multe anexe gospodărești.

La inaugurarea Sitului Arheologic Medieșu Aurit-Șuculeu, a participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, însoțit de europarlamentarul Ovidiu Silaghi, candidat pentru Colegiul 2, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, directorul Muzeului din Nyiregyháza, Körösföj Zsolt, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop, viceprimarul comunei Medieșu Aurit, Radu Iancu, alături de numeroși oaspeți și localnici.

Dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare a rostit un cuvânt de salut la adresa celor prezenți la manifestare și a mulțumit specialiștilor Szöcs Péter, Ghindele Robert și Kadas Zoltán pentru munca depusă, precum și profesorilor Octavian Onac și Radu David care i-au coordonat pe elevii Colegiului Național ”Ioan Slavici”, care au luat parte la munca de restaurare.

DSC_0019

DSC_0018

DSC_0014

DSC_0013

DSC_0012

DSC_0011

DSC_0010

DSC_0009

DSC_0008

DSC_0016

DSC_0017

DSC_0021Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, și-a exprimat satisfacția că în sfârșit a venit ziua când situl arheologic a putut fi inaugurat. Accesul vizitatorilor la situl arheologic se poate face din orice direcție, deoarice drumurile din zonă au fost reabilitate prin grija Consiliului Județean. Urmează ca în viitor să se realizeze o parcare și o clădire administrativă. ”Situl este ceva unic în Europa, avem cu ce să ne mândrim”, a spus Adrian Ștef. Viceprimarul comunei Medieșu Aurit, Radu Iancu, a mulțumit Consiliului Județean pentru ajutorul pe care l-a dat pentru realizarea investiției și a promis că și Consiliul Local al comunei Medieșu Aurit va sprijini lucrările care urmează să se efectueze, pentru a atrage cât mai mulți turiști în zonă.

Un grup de eleve de la Colegiul Național ”Ioan Slavici”, îmbrăcate costume tradiționale din epoca dacică, au făcut o interesantă prezentare a sitului arheologic, prezentare ilustrată și cu proiectarea unor imagini. Vizitatorii au trecut apoi pe la mai multe ateliere, unde membrii Asociației Culturale ”Omnis Barbaria”, din Satu Mare, tot în costume dacică, au prezentat mai multe ateliere meșteșugărești, de țesut, olărit și prelucrarea metalelor. Au fost prezentate de asemenea, armele specifice dacilor: armuri, scuturi și celebrul stindard dacic reprezentat de un cap de lup.  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 18, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.