Cărți de excepție, lansate de istoricul american Larry Watts și europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu

Luni 18 mai, în Sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, în prezența unui numeros public, a avut loc o dublă lansare de carte: ”Bătălia pentru NATO” a europarlamentarului Ioan Mircea Pașcu și ”Alianță incompatibilă România, Finlanda, Ungaria și al treilea Reich” a istoricului american Larry Watts.

DSC_0014Lansarea a fost onorată prin prezența autorităților locale și județene: prefectul  județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, viceprimarul municipiului dr. Radu Roca, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, deputatul PSD de Satu Mare, Ovidiu Petric.

DSC_0016Moderatorul evenimentului a fost directoarea instituției gazdă, Lacrima Teocan Istrăuan, care a adresat cuvinte de salut celor prezenți. A vorbit apoi Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean, care a transmis salutul său personal și al consiliului județean. A luat cuvântul managerul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, care a precizat că în cele peste două decenii de activitate al editurii, aceasta a scos numeroase cărți, cele mai multe având tematică istorică, precum și cele două cărți care au fost lansate. Cartea lui Ioan Mircea Pașcu este opera unui activ participant în lupta pentru aderarea României la NATO, iar cartea lui Larry Watts a unui istoric consacrat, o carte de referință, cu multe aspecte indedite.

Despre cei doi autori a vorbit pe larg  prof. dr. Ioan Viman. El a spus că Ioan Mircea Pașcu este o personalitate a județului nostru. A fost prezentată apoi activitatea lui științifică și politică, el fiind autor a numeroase cărți și studii. Ioan Mircea Pașcu este posesorul Ordinului Steaua României în grad de Cavaler. ”Cartea lui este o carte bine documentată, aparține unui sincer și corect reprezentant al României în Parlamentul European. Prin tot ce a scris ne-a predat lecția patriotismului sincer”, a spus dr. Ioan Viman.

Istoricul Larry Watts este un statornic prieten al poporului român, specializat pe relațiile est-vest, implicat direct în România în înființarea Colegiului Național de Apărare. A publicat un număr însemnat de studii în reviste de prestigiu din România și străinătate.

DSC_0015Despre cărțile lansate a vorbit pe larg dr. Viorel Câmpean. El a precizat că volumele lansate sunt fundamentale pentru cunoașterea istoriei de după 1989. ”Avem în față două cărți elaborate cu o rigurozitate științifică. Puțini oameni politici și-au publicat memoriile, iar Ioan Mircea Pașcu o face precum au făcut Constantin Argetoianu și Grigore Gafencu. Din cartea lui Ioan Mircea Pașcu rezultă lupta dusă de România pentru aderare la NATO. Nu toate aspectele acestei lupte au fost făcute publice până acum, de aceea cartea este binevenită. Cartea este a unui om puternic care a făcut multe pentru țară”, a precizat dr. Viorel Câmpean. Reeditarea cărții a fost înfluențată și de evenimentele care au avut loc în Ucraina.

Cartea lui Larry Watts este la fel de valoroasă. Se bazează pe o vastă documentare, având trecute la bibliografie peste 200 de titluri. Autorul aduce în fața cititorului și foarte multe aspecte inedite. Lucrările lui de până acum constituie adevărate mine de informații.

DSC_0013Luând cuvântul, Ioan Mircea Pașcu a mulțumit tuturor pentru prietenia pe care au manifestat-o venind în număr atât de mare la lansare. El a mulțumit lui George Maior pentru prefața scrisă pentru cartea lui. Larry Watts a fost un bun consilier în problemele care trebuiau rezolvate în preajma aderării României în NATO. Cartea combate teza că România nu trebuie primită în NATO deoarece nu este o țară de încredere.

Larry Watts a mulțumit editurii RAO pentru sprijinul dat în editutea lucrării și a făcut câteva precizări cu privire la politica externă promovată de România. A subliniat că României i s-a făcut o nedreptate după 1945 fiind considerată o țară învinsă, deși în ultimele nouă luni a luptat de partea coaliției antihitleriste. Pierderile teritoriale au determinat România să intre în alianță cu Germania și că în perioada postbelică România a dus o politică externă bună, fiind un factor de stabilitate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 20, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.