„Declarații de război” pentru binele tuturor românilor

Când ai nelămuriri, întrebi. Este calea spre cunoaștere. În calitate de parlamentari, instrumentul interpelărilor ne stă la îndemână pentru a cere socoteală, în numele românilor, pentru modul în care cei aflați la putere conduc țara.

plenul_parlamentuluiPrima interpelare parlamentară din acest mandat îmi aparține. Premierul Ponta este solicitat să își prezinte viziunea asupra viitoarei reprezentativități electorale în Parlamentul României. Această interpelare a fost urmată de alte trei. Mai multe detalii și textul integral al acestora sunt disponibile la http://www.andreeavass.ro/blog/2013/02/declaratii-de-razboi-pentru-binele-tuturor-romanilor-peste-90-de-amendamente-la-bugetul-pe-anul-2013-5-luari-de-cuvant-in-plen-si-4-interpelari-ale-ministrilor/.

Cât de zgârcit cu ziua de mâine a românilor este Bugetul Ponta II! – am spus până astăzi. A trecut timpul declarațiilor și consider că este de datoria mea să arăt care sunt căile, soluțiile la îndemână pentru bunăstarea românilor.

Am depus peste 90 de amendamente la bugetul pe anul 2013, care au în vedere măsuri ferme pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Sunt peste 90 de amendamente, peste 90 de „declarații de război” pentru binele tuturor românilor, nu doar a clientelei de partid. La acestea se adauga cele cinci luări de cuvânt în plen și patru interpelări ale miniștrilor.

Este limpede că bugetul pe anul 2013 trebuie să prevadă continuarea programelor și măsurilor care și-au dovedit eficiența pe parcursul guvernărilor anterioare. Noile inițiative sunt centrate pe relansarea economică prin sprijinirea IMM-urilor, a agricultorilor, a clasei de mijloc, a celor care produc valoare.

De aceea, prin amendamentele depuse, am solicitat:

1. Diminuarea fiscalității.

2. Înfiinţarea Consiliului National pentru Competitivitate – CoNaCo ca entitate publică independentă, pentru a aborda în mod unitar, strategic și focalizat avantajele noastre competitive și pentru a elabora recomandări de politică publică pentru creșterea competitivităţii economiei româneşti.

3. Continuarea programelor care stimulează creșterea economică centrate pe sprijinirea IMM-urilor: Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, Programul „Start”, Programul Naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale, Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, Programul privind Cecurile de inovare pentru IMM-uri.

4. Aplicarea de măsuri care contribuie la reducerea șomajului, sprijinirea persoanelor aflate în dificultate financiară sub acest asalt al prețurilor la utilități sau care îşi găsesc cu greutate noi locuri de muncă, prin susținerea mediului privat, precum: scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează şomeri, acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri în vârstă de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, celor care angajează şomeri care mai au 3 ani până la pensionare, persoane cu handicap, tinerii absolvenţi.

5. Susținerea dezvoltării mediului rural prin continuarea Programului „Primul Siloz” în vederea sprijinirii agriculturii și dezvoltarea altor două tipuri de programe: Prima Fermă ECO, adresat tinerilor sub 35 de ani din mediul rural și înființarea de microîntreprinderi în spaţiul rural în alte sectoare decât cel agricol.

6. Crearea de noi programe care valorifică avantajele  României şi au impact pozitiv asupra creşterii economice, precum: crearea şi funcţionarea unui centru care să permită delocalizarea şi asamblarea de produse în România prin folosirea portului Constanţa ca poartă de intrare, crearea unui centru de distribuţie, asamblare şi re-export pentru Europa Centrală şi de Est, realizarea primului cluster european dedicat „îmbătrânirii lente şi frumoase” şi luptei împotriva îmbătrânirii.

În calitatea mea de Deputat de Țara Oașului am depus amendamente care vizează necesitățile specifice Țării Oașului și a localităților din zonă, fiind singura deputata PDL a Sătmarului. Proiectele principale locale au ca scop acordarea unui sprijin suplimentar autorităților pentru:

1. Continuarea lucrărilor de alimentare cu apă și realizarea reţelelor de canalizare în localităţile din comuna Batarci și Botiz și, în plus, finalizarea stațiilor de epurare din Turț și Andrid.

2. Reabilitarea drumurilor comunale din Andrid, Batarci, Prilog, Tarna Mare.

3. Reabilitarea școlilor și grădinițelor: Şcoala Gimnazială Nr.1 și Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.7 din Negrești Oaș, Grădiniţa cu Program Normal din Bixad, finalizarea lucrărilor la Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron din Negrești și la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Turț, realizarea atelierelor şi laboratoarelor la Liceul Tehnologic Tarna Mare, extinderea Şcolii cu cls. I-VIII „Gellert Sandor” din Micula.

4. Realizarea unui sistem de irigații în localitățile Călineşti Oaş şi Coca şi a unui centru de colectare a fructelor din zonă.

5. Înfiinţarea de puncte sanitare în satele Coca şi Lechinţa şi renovarea dispensarului din comuna Călineşti Oaş.

6. Reabilitarea sau finalizarea lucrărilor la Căminele culturale din localitățile Botiz, Prilog, Turț, Tarna Mare și realizarea unor astfel de locuri de cultură în localitățile Micula și Valea Seacă.

7. Promovarea tradițiilor specifice Țării Oașului prin finanțarea activităților Muzeului Ţării Oaşului.

Cele cinci luări de cuvânt în plen și cele interpelari ale miniștrilor sunt:

1. Prim-Ministru: Viziunea politică a Primului Ministru privind modul şi temeiul de structurare a viitoarei reprezentativităţi electorale în Parlamentul României. Este prima interpelare din Parlamentul Romaniei in acest mandat.

2. Prim-ministru: Mai multă transparenţă a cheltuielilor publice, mai puţină corupţie, un spor de creştere economică.

3. Ministrul fondurilor europene: Accelerarea absorbţiei fondurilor europene în anul 2013.

4. Ministrul Afacerilor Interne: Politica ministerului în legătură cu acuzele de viol şi hărţuire sexuală ale unor poliţiste la adresa şefilor.

Sursa: Andreea Paul, deputat de Țara Oașului

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 februarie 2013. Filed under Național, Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.