Sancțiuni aplicate de OPC Satu Mare în luna ianuarie

Potrivit Mariei Pinter, comisar șef adjunct al OPC Satu Mare, în cursul lunii ianuarie 2013, pe raza județului Satu Mare s-au desfășurat patru acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind: modul de comercializare și etichetare a produselor bio, lipsa informării privind reducerile, modul de respectare a legalității în atelierele de reparații ceasuri, precum și modul de comercializare a combustibililor solizi.

30Au fost controlate 102.433.5 kg de produse la șapte operatori economici dintre care la un număr de patru s-au constatat abateri de la prevederile legale privind etichetarea produselor alimentare ecologice, fiind oprite temporar de la comercializare 11,8 kg. Deficiențe constatate: produsele din import Italia (cacao bio, biscuiți bio, nu purtau sigla UE; produsele cosmetice (cremă modelatoare)  nu aveau marcajul specific produselor bio. Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate patru sancţiuni contravenționale cu avertisment.

Modul de comercializare a produselor cu preț redus indiferent de tipul acestora (soldare,lichidare,prețuri promoționale): au fost controlați 18 operatori economici, toți cu abateri, fiind oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 96.593 lei și fiind dispuse măsuri de remediere a deficiențelor. Deficiențe constatate: lipsa informării privind perioada de promoție (data de inceput și data de sfârșit) la                                                                                                                                                           articole textile și îmbrăcăminte, tipul de reducere (la încălțăminte), noul preț redus (la mobilier) ci numai prețul vechi barat; traducerea în limba română (pentru produse import Ungaria); expunerea la promoția 1+ 1 gratis (sos maioneză); preparate din carne, pachete formate din trei bucăți la pret de două.

Operatorii economici nu aveau expus și pretul individual de referință pentru același produs identic, consumatorii putând fi induși în eroare asupra prețului real.  Pentru deficiențele constatate s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 55.000 lei și 17 avertismente.

Modul de respectare  a legalității la ateliere de reparații ceasuri: au fost controlați șase operatori economici din care doi cu abateri, respectiv: lipsa afișării prețurilor la curele și brățări de ceas precum și lipsa documentului de comandă, respectiv a bonului de comandă. Pentru deficiențele constatate s-au stabilit măsuri de remediere a acestora fiind aplicate sancțiuni cu amendă în valoare de 2.000 lei.

Modul de comercializare a combustibililor solizi – lemne de foc: au fost controlați șase operatori economici, toți cu abateri, au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor în baza proceselor verbale de constatare încheiate. Deficiențe constatate: comercializare în locuri neautorizate, lipsa afișării prețurilor, prețurile nu aveau inclus TVA–ul, informare incorectă și incompletă asupra sortimentelor de  lemne de foc, precum și a unității de măsură. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 20.000 lei și trei avertismente.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 14, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.