Cornelia Bălan Pop a câștigat 2 premii la Festivalul Internațional “Lucian Blaga” Alba Iulia-Lancrăm-Sebeș

Ca în fiecare an, Lucian Blaga, de acolo de unde este, oferă, de mult timp, ocazia unor întâlniri de suflet, întru neuitarea lui. La Alba Iulia, Sebeş, Lancrăm merg oameni de pretutindeni, participanţi la Festivalul Internaţional care poartă numele marelui om de cultură, festival din care face parte Concursul „Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor”, cuprinzând mai multe secţiuni:creaţie literară, artă plastică, traducere literară, eseu, critică literară şi documentare.

SSL21785 SSL21785

SSL21864Poeta Cornelia Bălan Pop a participat la două secţiuni şi a primit tot atâtea premii: Premiul II la Creaţie şi Premiul I la Traducere. A avut posibilitatea să întâlnească scriitori şi critici din ţară şi din străinătate, să participe la sesiuni de comunicări literare, la recitaluri de poezie, la târguri de carte, să viziteze monumente, biserici, galerii de artă, locuri minunate din Sebeş, Lancrăm, Alba.

Casa  Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm, statuia poetului, mare, impunătoare, mormântul lui plin de flori, locurile acestea şi întâlnirea cu oameni de cultură din întreaga ţară dau un aer solemn acestor momente deosebite dedicate an de an lui Blaga. Aceste amintiri preţioase sunt adevăratul mare premiu oferit cu drag de organizatori. Amintirea şi opera lui Lucian Blaga sunt prezente în fiecare clipă.

SSL21906

SSL21936

SSL21946

SSL21955Au participat la Festival Lilia Chisin de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”din Tiraspol, unde predă limba română. Apoi, Elena Caldare, director la Biblioteca „Alba Iulia” din Chişinău, care a stat de vorbă cu participanţii şi s-a bucurat de manifestările organizate.

În opinia participanţilor, momentul cultural la Sebeş, Lancrăm, Alba Iulia a fost pregătit pentru Festival aşa cum se cuvine: steaguri, afişe uriaşe, bannere, invitaţi de seamă. Au fost, printre alţii: academicianul Mihai Cimpoi, eminescolog, istoric literar din Republica Moldova, George G. Potra, Ion Brad, Gheorghe Grigurcu. Dorel Vişan a oferit o lecţie de recunoştinţă faţă de marele poet, apoi a recitat un poem blagian foarte emoţionant. Ioan Gyuri Pascu, la tradiţionalul Târg de carte de la Alba Iulia, a recitat din creaţia personală. La Biserica Evanghelică din Sebeş Orchestra de cameră a judeţului Alba a susţinut un Recital de muzică clasică, dirijor: Liviu Cernat.

Au fost conferinţe pe teme de literatură, au fost întâlniri cu poezia, revederi  nostalgice.Un moment aparte a fost depunerea de jerbe şi coroane la statuia marelui cărturar. Slujba a fost ţinută la biserica din Lancrăm de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Alba Iuliei, Irineu Pop.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 26, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.