Sătmărenii au comemorat 70 de ani de la Holocaustul evreilor

Miercuri, 28 mai, un număr mare de sătmăreni a participat la comemorarea a 70 de ani de la deportarea celor 18.000 de evrei sătmăreni în lagărele de exterminare. Evenimentul a fost organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare.

DSC_00012Primul moment al ceremoniei de comemorare a avut loc la Monumentul Comemorării din curtea Sinagogii de pe strada Decebal din Satu Mare. Aici, Nicolae Decsei, din partea comunității evreiești din Satu Mare, în calitate de gazdă, a vorbit despre tragedia petrecută în urmă cu 70 de ani. A mai vorbit Aurel Vainer, din partea Federației Comunităților Evreiești din România  președintele comunității evreiești din Brașov și reprezentanta ambasadorului statului Israel la București care a citit mesajul ambasadorului Israelului la București. Trei rabini au oficiat o scurtă ceremonie religioasă. Au fost depuse jerbe de flori din partea autorităților locale și ale unor comunități evreiești din țară.

DSC_0008

DSC_0010

DSC_0001

DSC_0012Participanții s-au deplasat pe strada Hám János la locul unde a fost sinagoga Machzike Ha Torah, unde a fost dezvelită o placă care amintește de fosta sinagogă, locul unde s-au rugat pentru ultima dată evreii adunați în ghetoul din Satu Mare, înainte de a porni spre gară. Pe strada Martirilor Deportați s-a constituit coloana participanților la Marșul Vieții, pe locul unde a existat ghetoul sătmărean. Printre participanți am remarcat un număr mare de elevi. Participanții la marș au purtat pancarte care aminteau de Holocaust, de tragedia evreilor, fenomen ce nu trebuie să se repete vreodată în istorie. Întreaga manifestare s-a desfășurat sub motto-ul ”Istoria nu se poate rescrie”. Marșul a continuat pe Bulevardul Transilvania, Henri Coandă, strada 9 Mai până la cimitirul evreiesc.

DSC_0013

DSC_0014

DSC_0017

DSC_0018

DSC_0019

DSC_0021

DSC_0023

DSC_0026La Casa Memorială s-a dezvelit o placă comemorativă cu numele militarilor evrei căzuți în Primul Război Mondial și a celor din batalioanele de muncă forțată din al Doilea Război Mondial care sunt îngropați în acel loc de veci. A urmat dezvelirea unei plăci memoriale în amintirea deportării la Gara CFR, realizată de Institutul ”Elie Wiesel” pentru studierea Holocaustului. Au rostit scurte cuvântări subprefectul Altfatter Tamás, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, din partea Institutul Elie Wiesel, Elisabeta Ungureanu precum și reprezentanții Căilor Ferate Române și reprezentanta ambasadorului Dan Ben Elizer. La placa comemorativă a avut loc o scurtă ceremonie religioasă și s-au depus jerbe de flori. Ún cuvântul său, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Rudolf Riedl a promis că va sprijini propunerea ca în centrul municipiului Satu Mare să se ridice un monument dedicat martirilor evrei deportați.

DSC_0027

DSC_0029

DSC_0030

DSC_0032

DSC_0033

DSC_0035

DSC_0036

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0043

DSC_0045

DSC_0047

DSC_0049

DSC_0050

DSC_0051

DSC_0052

DSC_0053

DSC_0056

După amiază, la orele 17.30 la Sinagoga Mare a avut loc vernisajul expoziției ”Shoah Satu Mare – 1944” realizată de Asociația Savo – ”Scrieri ale Vechiului Oraș”, condusă de Ovidiu Mica. A  urmată  un concert de muzică ușoară și tradițională susținut de cantorul Andre Zweig din Israel, acompaniat la pian de pianistul maghiar Neumark Zoltan și percuționistul sătmărean Cserey Csaba.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 29, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.