Poliția Română în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A. a lansat campania ”Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!”

Campania ”Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!”, lansată la Bucureşti în data de 15 aprilie 2014, reprezintă o nouă iniţiativă a Poliţiei Române în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A., după succesul înregistrat  în campaniile precedente, ”Nu-ţi scăpa casa din ochi!” (2013), ”Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” (2012) și ”Fii precaut! Hoţii nu dorm!” (2011), realizate, de asemenea de cele două instituţii.

romanii_nu_au_incredere_in_infractoriScopul campaniei îl reprezintă informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, din auto şi tâlhăriilor, activităţile desfăşurându-se în fiecare judeţ, precum şi în municipiul Bucureşti. Activităţile preventive se vor derula până la sfârşitul lunii septembrie 2014.

În judeţul Satu Mare activităţile preventive vor urmări:

– Transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă, în acest sens o componentă importantă fiind transmiterea online a unor spoturi şi conţinuturi, în special prin reţelele de socializare;

– Distribuirea către grupurile ţintă de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate autoprotecţiei, în acest sens urmând a fi distribuite 50 de afişe de campanie şi 2500 de pliante informative;

– Organizarea de acţiuni pentru diverse categorii de beneficiari sub forma unor întâlniri directe cu poliţiştii.

Elementele de noutate ale acestei campanii sunt reprezentate de:

– paleta mai largă de infracţiuni vizate, ceea ce va permite o adaptare mai bună a informaţiilor în funcţie de persoanele  care participă la întâlnirile cu poliţiştii (de regulă, categoriile vizate sunt persoanele vârstnice);

– utilizarea mai pregnantă a internetului, în general, ca mijloc de comunicare în masă, în acest sens fiind creat un microsite web prevenire.groupama.ro, ce va constitui punctul central al campaniei, dar şi al reţelelor de socializare, pentru care au fost elaborate conţinuturi speciale, precum şi un clip video ce va fi distribuit ca viral pe internet.

Activităţile preventive organizate de Poliţia Română prin toate structurile acesteia cu atribuţii în domeniu au condus la o diminuare în anul 2013 a numărului total de infracţiuni judiciare, pentru prima dată în ultimii 10 ani înregistrându-se scăderi ale infracţionalităţii în ţara noastră. De asemenea, furturile, au scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimii 6 ani.

În judeţul Satu Mare, un judeţ în situat pe locul 39 din 43 în anul 2013, din perspectiva numărului total de furturi, acţiunile preventive ocupă un loc important în rândul  activităţilor poliţiştilor, reuşindu-se menţinerea la un nivel relativ redus a acestui segment de criminalitate. Şi în anul 2014 se menţine  acelaşi trend descendent în privinţa furturilor, în general. În primele 4 luni ale acestui an au fost sesizate 933 de furturi, faţă de 983 în perioada similară a anului trecut.

Pe segmentele de criminalitate care fac obiectul campaniei o analiză a datelor pe primele 4 luni, ne arată că că furturile din locuinţe se menţin în aceeaşi parametri (241, faţă de 238 în 2013), în timp ce furturile din auto înregistrează o anumită creştere, de la 47 în 2013, la 58 în acest an. De remarcat este faptul că, furturile din locuinţe au o preponderenţă mai mare în mediul rural (62%), spre deosebire de furturile din auto care se manifestă mai cu seamă în oraşe (74%).

 

 

 

Un fapt remarcabil este diminuarea numărului de tâlhării sesizate în acest an la mai puţin de jumătate faţă de infracţiunile sesizate în perioada primelor 4 luni din anul 2013, respectiv de la 26 de tâlhării, la 12. Acest gen infracţional se manifestă cu predilecţie în mediul urban, unde au avut loc 9 din cele 12 fapte sesizate în 2014.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 mai 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.