Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Satu Mare cu depuneri de coroane

Joi, 29 mai, la 40 de zile de la Sfintele Paști, de Înălțarea Domnului, la Satu Mare s-a marcat Ziua Eroilor. Ceremonia a început la Cimitirul Eroilor. Aici Garda de Onoare a fost formată dintr-o subunitate din cadrul Garnizoanei Satu Mare. Moderatoarea manifestării a fost Camelia Lucuț, căpitan în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare. După intonarea Imnului de stat, preotul protopop Ioan Socolan a oficiat o slujbă de pomenire și un paus. A urmat depunerea de coroane de flori din partea Instituției Prefecturii, Primăria Satu Mare, Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala ”Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare și Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” , Garnizoana Satu Mare, SRI, Asociația cadrelor militare în rezervă și retragere, PSD, UDMR, PNL și PDL. S-a depus o coroană de flori și la mormântul eroului Revoluției din decembrie 1989, Király Mihály.

1La Monumentul Ostașului Român din Piața ”Dr. Vasile Lucaciu”, Garda de Onoare a fost formată din câte o subunitate de militari ai Garnizoanei, Jandarmeriei și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare. La manifestare au participat președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, vicepreședintele Rudolf Riedl, viceprimarul dr. Radu Roca, deputatul PSD Octavian Petric. După trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către subprefectul Altfatter Tamás s-a intonat Imnul de Stat. Slujba religioasă și pausul au fost oficiate de un sobor de preoți în frunte cu preotul protopop Ioan Socolan. După slujba religioasă din partea Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, muzeografa Paula Virag a vorbit despre semnificația și importanța acestei zile. Ea a subliniat că cinstirea memoriei eroilor este o datorie sacră a neamului nostru. La 4 mai 1920 s-a hotărât ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită de Ziua Înălțării Domnului. În 1948 s-a decis mutarea acestei zile pe 9 Mai. În 1990 Ministerul Apărării Naționale a propus revenirea sărbătoriri acestei zile pe Ziua Înălțării Domnului.

Au depus coroane de flori Instituția Prefectului, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala ”Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Unitățile Ministerului Apărării Naționale, Unitățile MAI, SRI, Penitenciarul Satu Mare, Asociația militarilor în rezervă, retragere și disponibilizate, Inspectoratul Școlar Județean, Instituțiile subordonate Ministerului Muncii, Familiei și Persoanele Vârstnice, Instituțiile subordonate Ministerului Mediului, Direcția de Sănătate Publică, PSD, UDMR, PNL, PDL, Asociația cultural-patriotică ”Avram Iancu”, Uniunea Vatra Românească, Liga Luptătorilor din Decembrie 1989, Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare, Liga Pensionarilor ”Unirea” S-a depus o jerbă de flori și din partea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

4Ziua Eroilor a fost marcată la Monumentul Ostașului Român din municipiul Carei printr-un scurt moment solemn care s-a desfășurat în prezența oficialităților municipiului, a reprezentanților partidelor, a asociațiilor, a elevilor de la instituțiile de învățământ și a locuitorilor din municipiul Carei, cu începere de la ora 12.00. Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a municipiului Carei a deschis evenimentul, după care referentul Adrian Ștefănuți a prezentat pe scurt semnificația Zilei Eroilor. Preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei au oficiat un Te Deum, după care s-au depus coroane din partea oficialităților locale, a partidelor politice, a asociațiilor și a instituțiilor de învățământ careiene, în cinstea eroilor. În cursul aceleiași zile au mai fost depuse coroane din partea Direcției de Cultură a municipiului Carei și a cadrelor militare în rezervă la Monumentul eroilor din cimitirul Mesterészi.

5

6

7

9

10

11

15

16

17

19

   20

21

23

24

26

28

29

30

31

32

33

43 41

43

44

45

46 47

48

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 30, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.