La ședința Cenaclului ”Afirmarea” au citit Geanina Bereș și Gheorghe Cormoș

Ședința Cenaclului ”Afirmarea’’ de sâmbătă, 31 mai de la Muzeul Județean de Istorie, a debutat cu felicitarea poetului Ion Bala, cu ocazia zilei sale de naștere. Solista de muzică populară, Angela Munteanu, a interpretat imnul cenaclului, ”Veniți români din lumea largă“. La ședință au participat: Ion Bala, Gheorghe Cormoș, George Terziu, Mihai Sas, Carol C. Koka, Vasile Bărbuș Crățu, Cecilia Sas, Ioan Sălăjanu, Angela Munteanu, Lia-Gabriela Koka, Adrian Avășan, Geanina Bereș, Alexandru Durla, Georgeta Govor, Claudiu Govor și Octavian Bud.

10439200_687469374621879_1236436005_oA citit proză Geanina Bereș, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Mihai Eminescu. Poetul Gheorghe Crețu a fost de părere că a fost audiat un eseu reușit, prin care autoarea a făcut o analiză matură a societății. În elaborarea eseului s-au folosit multe cuvinte pretențioase dar în același timp și prețioase. Autoarea ”are imagini poetice colosale, cu câteva scăpări minore scuzabile”. Claudiu Govor a apreciat că s-a audiat o proză bine gândită, care în esență este o ”îmbinare fericită între partea filosofică și cea poetică”. El a făcut observație cu privire la aspectele negative care predomină în societate în opinia autoarei. Nu trebuie să cădem în această greșeală, în societate există și foarte multe lucruri bune, pozitive.

10414255_687469394621877_939491378_oGeorge Terziu a mărturisit că este într-o situație fericită, deoarece a avut ocazia să analizeze cu o zi înainte textele. Ar fi bine ca autorii să prezinte din timp textele, dând ocazia unei analize mai aprofundate. George Terziu a considerat că avem în față ”o proză a la Geanina”. Lipsesc personajele. Personajele sunt simbolurile. Din păcate în text abundă constatările negative la nivelul societății. Referirea la Emil Cioran din text este benefică. Cioran este cel care a refuzat toate premiile, inclusiv titlul de cetățean francez. Cine nu ar dori să fie cetățean francez? se întreabă George Terziu. La Geanina jocul este mai important decât realitatea. ”Suntem liberi să scriem literatură, nu vreau să dau sfaturi”, a încheiat George Terziu.

10412383_687469381288545_2023782050_oAu mai luat cuvântul Ioan Sălăjanu, Gheorghe Cormoș, care au remarcat cuvintele frumoase folosite dar și cele banale. Ion Bala a remarcat amalgamul de judecăți de valoare, faptul că în text există multă poezie. Textul citit denotă o solidă cultură generală. Conducătorul cenaclului Ion Bala, a făcut și unele observații, și anume: în proză nu e bine să se dea citate, personajele să existe și să întreprindă ceva. Luând cuvântul în final, autoarea a mulțumit pentru aprecierile și sugestiile ce i-au fost adresate.

În partea a doua a ședinței s-au purtat discuții asupra poeziilor citite de poetul Gheorghe Cormoș. Ioan Sălăjanu și Vasile Bărbuș Crățu și-au exprimat părerea prin citirea a câte unui catren la adresa autorului.

Pentru Ion Bala, poemele lui Gheorghe Cormoș ne aduc aminte de Bacovia. El a remarcat jocurile de cuvinte folosite de poet, apoi folosirea unui ton melancolic, dar și ironic în același timp. Concluzia trasă de Ion Bala a fost că ”avem un poet autentic de la care așteptăm cărți, un poet original”. Claudiu Govor îl consideră pe Gheorghe Cormoș ”un poet al sufletului”, el scrie ceea ce simte, ”și volumul pe care l-a scos este plin de sensibilitate”. Aprecieri au mai formulat Gheorghe Crețu, Adrian Avășan, Vasile Bărbuș Crățu și George Terziu. Acesta din urmă a precizat că avem în față un poet consacrat, care se exprimă pictorial e ”un bun scamator al realității, poeziile lui sună bine la ureche’’. Momentele muzicale au fost realizate de interpretul de muzică folk Octavian Bud și Georgeta Govor, care au interpretat cântece din repertoriul lor.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 31 mai 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.