A apărut o nouă carte-document a lui Neagu Djuvara: ”Civilizații și tipare istorice. Un studiu comparat al civilizațiilor”

Sâmbătă, 31 mai, la Salonul de carte Bookfest 2014, a avut loc lansarea cărții ”Civilizații și tipare istorice. Un studiu comparat al civilizațiilor” al istoricului Neagu Djuvara, la standul Editurii Humanitas la care a apărut cartea. Vorbind în fața publicului, istoricul a mărturisit de la bun început că această carte a gândit-o vreme de 19 ani, spre deosebire de celelalte cărți ale sale care au venit din inițiativă străină. ”Era la origine destinată să fie teza mea de doctorat la Paris’’, a spus Neagu Djuvara. Istoricul a explicat semnificația titlului acestei cărți și a mai vorbit despre importanța culturii unei civilizații, pe care a comparat-o cu o floare unică, care dacă se veștejește ”o mireasmă incomparabilă se risipește pentru totdeauna”.

civilizatii-si-tipare-istorice-un-studiu-comparat-al-civilizatiilor_1_fullsizeCartea a devenit una din cele mai cunoscute cărți ale autorului. O mare dorință a sa este ca această carte să apară și tradusă în limba engleză, la o editură americană. Istoricul susține că: ”Trebuie să aparții unei culturi pe cale de a se stinge, pentru a înțelege nesfârșita disperare a celor care asistă neputincioși la dispariția inexorabilă a celor mai prețioase valori ale lor. Cei care aparțin civilizațiilor majore se simt privilegiați, ei pot încă să se legene în iluzia personalității lor. Dar până când? Ce rămâne din Egiptul antic din Mesopotamia, din Creta, din Mexic și Peru?”, (cu referire la civilizația aztecă și incașă). Istoricul se întreabă cum putem avea siguranța că civilizația noastră nu va cădea și ea. Aceasta este una din multele idei dezbătute în noua sa carte.

Neagu Djuvara s-a născut la 31 august 1916. Și-a făcut studiile la Paris, fiind licențiat la Sorbona în istorie, primind titlul de doctor în drept la Paris în 1940. A lucrat în Ministerul de Externe român până la preluarea puterii de către comuniști. În 1947 a hotărât să rămână în exil. Din 1961 a petrecut 23 de ani în Niger, în calitate de consilier diplomatic și juridic și profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey. Este autor a numeroase cărți de drept și istorie. Amintim aici: ”Între Orient și Occident. Țările Române la începutul epocii moderne” (1995); ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1995); ”Cum s-a născut poporul român” (2001); ”Mircea cel Bătrân și luptele cu turcii” (2001); ”Există istorie adevărată?” (2004); ”Amintiri din pribegie” (2005); T”hocomerius-Negru Vodă. Un voievod cuman la începuturile Țării Românești” (2007); ”Amintiri și povești mai deocheate” (2009); ”Ce-au fost boierii mari în Țara Românească? Saga Grădiștenilor” (2010).

Prof. Carol Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 2, 2014. Filed under Cultură, Educație, Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.