Contesa Francesca Dürckheim (Károlyi): „Ne bucurăm că ni se păstrează istoria familiei”

O parte din descendenții contelui Károlyi Sándor, în număr de 18 din totalul de aproximativ 70 care trăiesc în Italia, America, Elveția. Slovacia și Germania, și-au dat întâlnire la acest sfârșit de săptămână la Carei, pentru a cunoaște mai bine domeniile natale ale familiei. Întâlnirea a fost organizată de Primăria Municipiului Carei și de Fundația ”Gróf Károlyi Sándor“.

DSCN0217Invitații s-au reunit la Carei vineri, 13 iunie, vizitând Castelul, Parcul Dendrologic, centrul municipiului Carei, Mânăstirea Franciscană de la Căpleni, cripta familiei Károlyi, Muzeul și Biblioteca Municipală. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică corală și medievală cu corul Canticum Novum și Ansamblul Carmina Renascentia.  

Sâmbătă, 14 iunie invitații au asistat la o ceremonie religioasă la Biserica romano-catolică Josephus Calasantius, fondată de familia Károlyi. La prânz în Castelul Károlyi a avut loc un simpozion despre istoria familiei și prezentarea proiectelor finalizate sau aflate în derulare în municipiul Carei. După încheierea simpozionului, cei 18 membri ai familiei Károlyi au stat de vorbă cu presa, totodată oferind și detalii despre Fundația ”Gróf Károlyi Sándor“ fondată în 2011.

DSCN0223Au mai fost prezenți din partea conducerii locale și județene: președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, subprefectul Altfatter Tamás, senatorul UDMR Pataki Csaba, președintele executiv al UDMR Satu Mare și consilierul Nagy Szabolcs, primarul municipiului Carei, Kovács Eugen. Dintre descendenții familiei Károlyi au fost prezenți: Grof Christian Dürcheim, contesa Eugenia Dürcheim și Felix, grof Károlyi Sándor din Viena, contesa Francesca Georgina Dürckheim, contesa Becskeházi Sonja din Florida, contesa Sophie Károlyi, contesa Hanna Károlyi și logodnicul, groful Károlyi József și contesa Chaterina din Slovacia, groful Károlyi Laszlo și contesa Erzsébet din Ungaria.

DSCN0239Stând de vorbă cu contesa Francesca Dürckheim, aceasta a relatat că familia nu dorește să ceară înapoi nimic din domeniile familiei deținute în trecut deoarece tatăl său, grof Károlyi Sándor a lăsat totul prin testament orașului Carei. Nu doresc de asemenea nici să se întoarcă să locuiască în Carei. Fiicele sale locuiesc în Germania iar domnia sa are ca ocupație restaurarea de picturi. ”Ne bucurăm că totul a fost renovat și se păstrează în condiții bune, că sunt mulți vizitatori și că ni se păstrează istoria. Vom mai veni aici, unde suntem primiți ca acasă de toți careienii. Nu facem politică. Ne-am acomodat secolului în care trăim, sunt alte principii de viață și lumea s-a schimbat. Dar cred că a rămas principiul bunei educații a tinerilor, oamenii educați fac față mult mai bine lumii moderne”, a spus contesa Francesca  Dürckheim.

DSCN0228În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre Fundația ”Grof Károlyi Sándor”. Numele său se leagă de tratativele în urma cărora s-a încheiat la 1711 ”Pacea de la Satu Mare”. Nobilul a adus în acele vremuri în Carei coloniști șvabi din regiunea Baden-Würtenberg, dându-le terenuri și numeroase înlesniri fiscale. De asemenea s-a implicat în construirea de biserici, școli, spitale, instituții sociale și culturale din regiunea Careiului. Fundația a fost înființată de contesa Francesca Dürckheim în 2011, ca instituție non-profit și independentă cu sediul în orașul Carei. Președinte este primarul Careiului, Kovacs Eugen. Scopul fundației este de a stabili relații sociale, culturale și etnice prin familia Károlyi, incluzând și formarea unei viziuni europene. Fundația desfășoară o varietate de proiecte în domeniul cultural, educațional și social în localitățile Carei și Căpleni. Printre proiectele în curs ale fundației se numără sprijinirea renovării mănăstirii din Căpleni, restaurarea portretelor strămoșilor, sprijinirea școlilor confesionale cu materiale de studiu, sprijinirea cursurilor de învățare a limbii germane, precum și oferte de studiu în domeniul turismului în Germania de Sud.

În încheiere, cei prezenți au asistat la un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, condusă de dr. Fatyol Rudolf. A dirijat grof Károlyi Sándor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 15, 2014. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Contesa Francesca Dürckheim (Károlyi): „Ne bucurăm că ni se păstrează istoria familiei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.