Profesorul Ștefan Csendes și-a lansat cartea ”Teoria muzicii pentru cursanții școlilor de artă”

Joi, 19 iunie 2014, la Școala de Arte din Satu Mare a avut loc un eveniment cultural deosebit. Profesorul Ștefan Csendes și-a lansat cartea ”Teoria muzicii pentru cursanții școlilor de artă”, apărută la Editura ”Citadela” din Satu Mare.

DSC_0039La lansare au participat și vorbit despre cartea profesorului Csendes directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Felician Pop, managerul Școlii de Arte, Mircea Deac, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Robert László, directorul Editurii ”Citadela”, Aurel Pop și profesoara Emilia Belean.

Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de către managerul instituției, Mircea Deac, care a mulțumit celor prezenți pentru că au ținut să fie alături de profesorul Ștefan Csendes, la acest eveniment cultural deosebit. Apariția cărții coincide cu împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani de către autor și a 45 de ani de activitate didactică muzicală. Cu această ocazie, Alexandra Catargiu, prezentă din partea Consiliului Județean Satu Mare în numele președintelui CJ Adrian Ștef, i-a înmânat sărbătoritului o diplomă de excelență în semn de prețuire și recunoștință față de munca de peste patru decenii în slujba educației muzicale. Tot o diplomă de excelență a fost înmânată profesorului Ștefan Csendes și de către managerul instituției gazdă, Mircea Deac, în semn de apreciere pentru munca didactică depusă de-a lungul anilor, la această prestigioasă instituție de cultură sătmăreană. Mircea Deac a spus printre altele că instituția pe care o conduce va împlini anul viitor vârsta de 110 ani. Cu această ocazie se intenționează editarea unei monografii a școlii la a cărei scriere a solicitat concursul mai multor instituții.

DSC_0033Despre cartea profesorului Ștefan Csendes a vorbit directorul CJCPCT, Felician Pop. El a vorbit despre importanța muzicii în general și a valențelor sale educative certe, în formarea omului cult și în special al tinerilor. A apreciat că lucrarea autorului este esențială și vine realmente în folosul cursanților școlilor de artă. Ea se adresează nu numai specialiștilor ci tuturor celor care iubesc muzica. Cartea lansată are darul de a face viața oamenilor mai frumoasă.

DSC_0035Directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Robert László a apreciat cu cuvinte elogioase apariția cărții, pe care o consideră de mare utilitate pentru cursanții școlilor de artă. Autorul merită felicitări pentru creația sa. Este o carte pe baza căruia se poate aprofunda partea teoretică a muzicii. Luând cuvântul, profesoara Emilia Beleanu a recunoscut că pentru ea constituie o surpriză plăcută apariția cărții, fapt pentru care profesorul Csendes merită felicitat. În condițiile în care școlile de artă nu prea dispun de manuale, această carte este binevenită, ea își va dovedi utilitatea cu prisosință.

Din sală a luat cuvântul profesoara Claudia Popdan. Ea a vorbit elogios despre întreaga activitate didactică a profesorului Csendes și i-a urat mulți ani cu sănătate. Ca specialistă în domeniu, și-a exprimat convingerea că lucrarea va fi de mare folos cursanților. Profesoara Csendes Iutka, tot din sală, a făcut precizarea că îl cunoaște pe autor încă din copilărie. Ca profesor a fost de o mare conștinciozitate, întodeauna procupat să se situeze la cel mai înalt nivel pe linie profesională. A activat mulți ani într-o școală în care a existat o atmosferă prietenoasă.

DSC_0042Directorul Editurii ”Citadela”, Aurel Pop a mulțumit tuturor celor care au făcut totul ca acestă carte să apară. El a subliniat faptul că profesorul Ștefan Csendes face parte dintre acele personalități ale județului care au făcut ceva important pentru comunitatea în mijlocul căreia activează de mulți ani. Profesorul Ștefan Csendes a mulțumit tuturor că l-au onorat cu prezența, au vorbit frumos despre cartea scrisă de el și l-au felicitat de ziua lui. El a împărtășit celor prezenți câteva amintiri din timpul activității lui ca dascăl la Școala de Arte din Satu Mare. A mărturisit că acum lucrează la traducerea cărții în limba maghiară. În încheiere autorul a oferit autografe, iar asistența a i-a cântat ”Mulți Ani trăiască!”.

DSC_0037Momentele artistice ale activității au cuprins interpretarea unor piese muzicale aplaudate de public, de către solista Pap Beata, acompaniată la pian de Judit Mihály Budean. 

    

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 iunie 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.