Un caz de trichineloză, depistat la Orașu Nou de inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada  7- 14 februarie 2013 un număr de 71 de acţiuni de control la unităţi şi gospodăriile populaţiei.

three plump center cut pork chops on whiteCa urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat un avertisment şi trei amenzi contravenţionale în valoare de 2.800 lei. Au fost verificate: depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, cantine, unităţi de vânzare cu amănuntul, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte.

În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: existența documentului de înregistrare, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existența documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea și etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea și eliminarea subproduselor, existența echipamentelor de protecție.

Marea pondere a activităţii inspectorilor de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Satu Mare s-a axat și în această pe verificarea târgurilor şi pieţelor de animale din judeţ, pe mişcarea animalelor între localităţi, precum şi pe afluirea acestora înspre pieţe şi târguri de animale, verificarea, mijloacelor/vehiculelor de transport animale, şi respectarea condiţiilor de bunăstare în timpul transportului. 

Deficienţele sancţionate în acest sens au fost: neidentificarea la timp a animalelor din exploataţia nonprofesională, sancționată cu avertisment, înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare, fapt sancționat cu amendă de 600 lei, transportul de animale neidentificate şi neînregistrate, fără documente sanitare veterinare, ca urmare a fost aplicată amendă de 1.000 lei, eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevăzute în normele, insrucţiunile şi dispozițiile în vigoare  –  amendă de 1.200 lei.

În această săptămână s-a diagnosticat un caz de trichineloză la o suină în localitatea Oraşu Nou. Cantitatea de 70 kg de carne, în valoare de 630 lei, a fost confiscată şi dirijată spre incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar. Tot în această săptamână a fost finalizat la nivelul judeţului Satu Mare, Programul Strategic al acțiunilor Sanitare Veterinare pentru anul 2013.        

Aceste acţiuni întreprinse de către inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare vor continua şi în perioada  următoare, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi a animalelor, pentru a preveni difuzarea bolilor transmisibile şi pentru a reduce riscu de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.      

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 16, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.