La Sinagoga Mare a avut loc vernisajul expoziției fotografice a lui Andrej Polec despre supraviețuitorii Holocaustului

Miercuri, 25 iunie, în organizarea Primăriei Municipiului Satu Mare și a Comunității Evreilor din Satu Mare, la Sinagoga Mare de pe strada Decebal a avut loc vernisajul expoziției fotografice a artistului polonez Andrej Polec. Expoziția a fost organizată cu ocazia aniversării a 70 de ani de la deportarea evreilor de pe teritoriul județului Satu Mare și a Transilvaniei de Nord, aflată atunci în cadrul statului ungar. Expoziția poartă genericul ”Noi suntem ultimii, întrebați-ne” și îi prezintă pe ultimii supraviețuitori ai Holocaustului.

DSC_0003Despre fotografiile expuse și autorul lor, artistul polonez Andrej Polec, a vorbit Nicolae Decsei, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare. Într-una din fotografii îl vedem pe Mensche Sándor Lorenczy, unul din gemenii supuși la experiențele inumane ale doctorului de tristă faimă Mengele. Printre supraviețuitorii lagărelor de exterminare se numără: Freund Lazar din Oradea, Decsei Nicolae din Satu Mare, Gruzweig Marton din Apa, Markovits Ellen și Gyula din Kisvarda (Ungaria), Molnar László din Kisvárda (Ungaria), Godinger Zeev din Beregovo (Ucraina), Richter Gyula din Beregovo (Ungaria), Patkos Ecaterina din Satu Mare, Kain Helena din Dindești, Pap Ștefan din Satu Mare, Markus Hari și Klara din Sighetul Marmației, Zelenkovits Gitta și Várodi Jenö din Matészalka (Ungaria), Bone Gabriela din Oradea, Grosz Erzsébet din Kisvárda (Ungaria) și Stern Péter din Oradea.

DSC_0004

DSC_0011Nicolae Decsei a vorbit despre artistul fotograf, subliniind munca lui neobosită pusă în slujba artei, el fiind și autorul a numeroase albume și lucrări de artă. Artistul și-a propus să aducă în fața generației de astăzi persoanele care mai sunt în viață și care pot vorbi despre atrocitățile Holocaustului prin care au trecut.

DSC_0005

DSC_0006Expoziția coincide cu centenarul nașterii (24 iunie 1914) a lui Jan Karski, născut Kozeliewski, jurist, fost luptător în mișcarea de rezistență poloneză, ulterior profesor la Georgetown University (SUA). El a fost primul care a furnizat date guvernului polonez în exil și Aliaților, privind exterminarea evreilor de către naziști. Pentru aceasta, pe 2 iunie 1982, Memorialul Yad Vashen i-a conferit titlul Drept între popoare, iar președintele SUA, Barack Obama l-a decorat post mortem cu Medalia Prezidențială (Prezidential Medal of Freedom).

DSC_0008Invitația care a fost editată cu prilejul vernisajului expoziție de fotografii, poartă un citat al lui Jan Karski: ”This sin will haunt the humanity to the end of time”, adică: ”Acest păcat va bântui omenirea până la sfârșitul vremurilor”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 25, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.