A apărut monografia dedicată lui Ștefan Benea, primul primar liberal al municipiului Satu Mare

La Editura clujeană Argonaut a apărut recent, în seria Istorii-Documente mărturii, monografia intitulată ”Caietele liberale sătmărene II, Ștefan Benea (1889-1961)”, scrisă de reputații istorici sătmăreni dr. Claudiu Porumbăcean și dr. Viorel Câmpean, volum închinat primului primar liberal al municipiului Satu Mare. Ștefan Benea a îndeplinit cu cinste această funcție, în perioada 1933-1937, perioadă în care orașul Satu Mare a cunoscut o dezvoltare fără precedent și a susținut cu toate puterile sale promovarea culturii naționale.

DSC_0059Ștefan Benea s-a născut în localitatea Chiuzbaia, la 6 ianuarie 1889. A urmat Academia Comercială din Graz și Facultatea de Drept la Cuj. A practicat avocatura la Satu Mare și București. A fost primjuristconsult al Băncii Românești-Sucursala Satu Mare, apoi decan al Baroului avocaților. A mai ocupat și funcțiile de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare și de director al Băncii Creditul Agricol Sătmărean. Pe plan politic, din 1928 a fost președinte al organizației liberale a municipiului Satu Mare iar mai apoi, secretarul general al PNL organizația județului Satu Mare.

Prin demersul lor, autorii au reușit să prezinte imaginea unui om deosebit, atât ca primar, politician, avocat și filantrop. Un om de mare caracter: ”Nu tolera minciuna, compromisurile și mai cu seamă ipocrizia, ceea ce i-a asigurat un respect deosebit din partea celor care l-au cunoscut”.

Meritele sale nu au trecut neobservate. A fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler și Meritul Comercial și Industrial clasa I. Bunele relații pe care le-a dezvoltat cu localitățile învecinate din Cehoslovacia au fost recunoscute prin prin acordarea Marelul Ordin cehoslovac ”Leul Alb” în grad de comandor.

Lucrarea istoricilor Claudiu Porumbăcean și Viorel Câmpean excelează prin rigurozitate științifică și temeinică documentare. În capitole distincte sunt analizate diferite etape din viața lui Ștefan Benea: Familia din care provine, anii de școală, primii ani de avocatură, perioada petrecută pe front în prima conflagrație mondială, perioada în care purta numele de Cherecheș (Benea), până în anul 1936 când și-a schimbat numele. A fost un asiduu colaborator al ziarelor epocii, fiind printre altele și directorul ”Gazetei Sătmarului”.

Capitolul ”Un liberal sătmărean”, reușind să surprindă activitatea politică a lui Ștefan Benea în cadrul PNL, ajungând președintele organizației municipale, în 1929, și apoi, secretarul general al organizației județene. Spații largi sunt acordate în carte capitolelor: ”Un primar exemplar” și ”Activitatea lui Ștefan Benea la conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare”. De numele lui se leagă edificarea Casei Naționale și a Palatului Prefecturii, Construirea Aeroportului Satu Mare, alături de Emil Tișcă și modernizarea Uzinei Electrice și a Uzine de apă. Multe alte proiecte edilitar gospodărești au fost realizate în anii când Ștefan Benea a ocupat funcția de primar.

Un capitol consistent este alocat poate celui mai drag proiect al primarului Ștefan Benea, edificarea Casei Naționale, considerată un deziderat al românilor de maximă importanță pentru promovarea culturii naționale în această parte a țării. Din păcate, proiectul acestui edificiu nu s-a reușit să fie dus până la capăt. Dictatul de la Viena și instaurarea comunismului au zădărnicit acest proiect. În cele din urmă construcția a adăpostit ceea ce sătmărenii numeau Cinematograful ”Victoria”, azi nici măcar atât ci ”o locație pentru cafenele, cluburi cu activități de multe ori dubioase, în condițiile în care instituții de cultură (precum Biblioteca Județeană sau Arhivele Naționale) se lovesc frecvent de lipsa unui spațiu adecvat”.

Ultimele două decenii din biografia ilustrului liberal Ștefan Benea, au fost ”împinse într-un con de umbră”, ca de altfel a multor personalități interbelice. A urmat perioada dureroasă a refugiului, la Brașov și București, pierderea soției Elena, reîntoarcerea la Satu Mare din refugiu. Speranțele de bine i s-au năruit însă. Regimul totalitar l-a ”recompensat” pentru meritele sale de primar, cu trimiterea la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Comuniștii nu i-au iertat politica lui liberală. După cinci ani petrecuți în recuziune a revenit la Satu Mare, reușind să se angajeze la Combustibilul din Satu Mare ca funcționar. A decedat la 5 februarie 1961. Ultimul său domiciliu a fost în Piața Libertății nr. 15.

Lucrarea, precum am amintit anterior, se întemeiază pe o vastă bibliografie, atât surse inedite cât și edite, mărturii orale, presă, anuare, sematisme, cât și surse edite, 19 volume și 7 studii și articole. Autorii au atașat un bogat album foto-documentar cu 79 de fotografii, care vin să întregească biografia unei mari personalități liberale sătmărene, care a fost avocatul Ștefan Benea. Autorii au ținut să ofere și traducerea în engleză a cuvântului înainte și a unui rezumat al lucrării, traducere realizată de lectorul universitar dr. Nicoleta Lașan.

Cu lucrarea istoricilor dr. Claudiu Porumbăcean și dr. Viorel Câmpean, zestrea spirituală a sătmarului s-a îmbogățit. Generațiile de azi au pilda unui concetățean de-al lor, ajuns în fruntea urbei, și care nu a precupețit nici un efort pentru propășirea comunității în mijlocul căreia a trăit și activat. Ștefan Benea a urmat un principiu de la care nu s-a abătut. El spunea în 1928 că: ”Omul politic este om de sacrificiu pentru că cine crede că a face politică înseamnă crearea de avantaje personale acela păcătuiește atât împotriva persoanei sale cât și împotriva ideii pe care în loc de a o servi, o desjosește”. Ștefan Benea și Emil Tișcă, cărora le-au fost dedicate primele două monografii, merită toată prețuirea și stima generațiilor de astăzi, care au în aceste personalități modele demne de urmat.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 28, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.