O ședință veselă cu epigrame pe toate gusturile, la Cenaclul ”Afirmarea”

Sâmbătă, 28 iunie, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea”, sub conducerea poetului Ion Bala. Întâlnirea a avut un caracter mai aparte, în loc de poezii sau proză locul a fost cedat epigramelor, versurilor cu haz și parodiilor literare, și nu în ultimul rând ”poeziei de buzunar”. La desfășurarea ședinței au contribuit aproape fiecare dintre cei prezenți.

DSCN0261Lista a fost deschisă de poeta și prozatoarea Loredana Știrbu și continuată de binecunoscutul epigramist Vasile Bărbuș Crățu. Au trezit interes mai ales epigramele sale, care au fost dedicate colegilor de cenaclu. În luarea sa de cuvânt Ovidiu Mica și-a exprimat surprinderea plăcută față de tematica cenaclului și a citit câteva din creațiile sale care au fost bine primite de membrii cenaclului. Au mai citit epigrame: dr. Viorel Câmpean, Dorel Iurcencu și Mihai Sas, toate fiind primite cu aplauze. George Terziu, directorul Editurii Inspirescu, o editură în creștere, care anul trecut a scos cel mai mare număr de cărți din județul Satu Mare, a făcut cunoscut apariția numărului 13 a revistei ”Cervantes” și colaborarea pe care a avut-o pe temă literară cu Nord-Vest TV. Editura Inspirescu a finalizat un concurs cu premii în cărți, concurs organizat la trei luni, după care George Terziu a citit cânteva poezii de dragoste scrise de el în ultimul timp.

DSCN0264Partea cea mai consistentă în cadrul ședinței a constituit-o prezentarea unor epigrame și parodii scrise de poetul Ioan Sălăjanu. S-a observat că epigramele sale sunt inspirate din mediul social în care trăiește. Cele mai multe au fost cu dedicație, la adresa colegilor de cenaclu. Ședința s-a desfășurat într-un climat distins. Toți care s-au înscris la cuvânt: Ion Bala, Gheorghe Cormoș George Terziu, Loredana Știrbu, au apreciat creațiile prezentate. S-a subliniat că parodia este un gen literar care a fost cultivat de mulți poeți și scriitori consacrați. S-a dat exemplul printre altele Marin Sorescu. ”Trebuie să facem o netă delimitare între parodie și versurile cu haz”, a precizat poetul Gheorghe Cormoș. ”Versurile hazlii citite la cenaclu au fost bine construite și au pus punctul pe i, având o certă valoare”, a spus la rândul ei Loredana Știrbu.

La următoarea ședință a cenaclului, care va avea loc în 12 iulie, va citi proză scriitorul Mihai Sas.

Prof. Carol C. Koka

 

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 28, 2014. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.